Un studiu recent publicat în Frontiers in Aging Neuroscience sugerează că, într-adevăr, viața ni se derulează prin fața ochilor în momentul morții. Cercetarea se bazează pe faptul că un pacient de 87 de ani cu epilepsie a decedat pe neașteptate în timpul efectuării unei tomografii, iar scanarea a arătat că creierul său părea să reproducă amintiri în cele 30 de secunde înainte și după ce inima s-a oprit. Pacientul a suferit un atac de cord, iar, datorită convenției ”a nu se resuscita”, oamenii de știință au putut urmări impulsurile cerebrale pe parcursul ultimelor sale momente de viață.
Scanarea a fost realizat de o echipă de 13 neurologi de la Universitatea din Taru, Estonia care inițial făceau o electroencefalografie (EEG) pacientului pentru a detecta și trata leziuni. Atunci când acesta a decedat în mod neașteptat, scanarea a continuat, oferind oamenilor de știință o primă privire asupra activității cerebrale a unei persoane care decedează.
”De aceea este o experiență atât de rară, pentru că nu poate fi planificată. Nu putem ști în cazul nici unui bolnav când va deceda pentru a înregisrta aceste semnale”, a spus Ajmal Zemmar, unul dintre co-autorii studiului.
Scanarea EEG a arătat un tipar cerebral oscilatoriu în care undele alfa, beta și theta ale creierului au scăzut într-o oarecare măsură, în timp ce activitatea din banda gamma a crescut. Se consideră că aceste tipare oscilatorii și o creștere în undele gamma sugerează procesul de reamintire (banda gamma scade interferența externă, facilitând concentrarea interioară necesară pentru amintire). Oscilații similare apar în procesele de meditație și de visare.
Aceasta este prima ocazie cu care s-a demonstrat ideea că viața ne-ar trece prin fața ochilor când murim, deși conceptul este arhiprezent în imaginația colectivă. Acesta a fost relatat de persoane care au trecut printr-o experiență apropiată de moarte, definită ca acel moment când creierul se pregătește pentru deces. Cercetările asupra acestor fenomene arată că se produce o revenire puternică a memoriei și o vedere panoramică asupra vieții trecute; persoanele care au avut astfel de experiențe au menționat și o stare halucinatorie și meditativă, o senzație de transcendență și extaz. Toate aceste relatări se mențin neschimbate indiferent de cultură și religie și au fost descrise de milenii; în Republica, Platon povestește despre un războinic care revine la viață și relatează cum și-a părăsit trupul, notează Hyperallergic.com.
Cercetările anterioare asupra acestor fenomene erau bazate doar pe dovezi informale. Încă nu a fost stabilit de ce creierul produce aceste efecte; deocamdată se știe doar că un flux de amintiri, un sentiment de transcendență și bucurie este ultimul cadou pe care viața ni-l oferă înainte să o părăsim pentru totdeauna.