Stilul de viaţă sănătos? Echilibru între Minte, Trup şi Suflet

0

Prevenţia, concept popular în ţările dezvoltate, este necesară tocmai pentru scăderea costurilor în sistemele de sănătate şi creşterea stării de bine a populaţiei. Specialiştii britanici au propus ca “moştenire” a Olimpiadei de la Londra introducerea sportului ca parte esenţială a terapiei medicale. Mihai Dragomir, coordonator de proiect,  alături de Cristian Ţopescu, al campaniei – Trimiteţi copii la Sport, dar şi creatorul conceptului de fitness antiaging în România, vorbeşte despre importanţa mişcării într-o lume a fast food-ului şi a stresului la cote maxime.

Mihai Dragomir, Prof. Antr. Fitness Specialist, www.mihaidragomir.ro

 

Primul și cel mai important aspect pentru un stil de viaţă sănătos este mentalul; lucrul cu creierul și terapia motivațională ne asigură comunicarea cu sufletul și trupul. Elementul cheie este menținerea energiei la un nivel optim, astfel încât mentalul să fie permanent activat și regenerarea celulelor să se producă constant pentru buna funcționare a creierului și a organismului. Terapia motivațională ne determină să fim permanent conectați, să nu renunțăm la a ne descoperi capacitățile maxime, ne ajută să înfruntăm temerile, să devenim mai motivați, să trecem mai ușor peste etapele vieții. Mentalul reprezintă cheia succesului, deoarece perseverența și continuitatea activității mentale te fac mai puternic și îți oferă o altă viziune asupra vieții. Odată ce dorința de a ne schimba stilul de viață a prins rădăcini, primul pas este ca și făcut. Apoi trebuie să conştientizăm că este necesar să alocăm timp pentru noi, pentru alimentație, mișcare, repaos activ și pasiv, odihnă și refacere.

Echilibrul alimentar înseamnă: învățarea modului de alegere a alimentelor sănătoase; înlăturarea celor nocive; prepararea și combinarea alimentelor în funcție de necesități; alegerea echilibrului nutrițional astfel încât să nu creeze dependență; excluderea dietelor; alimentarea permanentă cu nutrienți din toate categoriile, astfel încât corpul să nu sufere pierderi de energie; hidratarea; depistarea și interpretarea nevoilor organismului; evitarea înfometării și a șocurilor metabolice; adaptarea echilibrului nutrițional ținând cont de aport şi de arderi; analize medicale de două ori pe an și evaluarea rezultatelor împreună cu medicul.

Stilul de viață include anumite norme și valori ca modele directe ale comportamentului fizic, social și mental ale unui individ, care variază odată cu vârsta, sexul și mediul cultural. Sedentarismul și activitatea fizică reprezintă factorii esențiali ai stilului de viață. Comportamentul alimentar, orarul meselor, orele de odihnă cât și aportul alimentar în cadrul meselor festive reflectă, împreună cu tipul de activitate fizică, nivelul de educație al populației.

Sportul este un aspect al dezvoltării socio-culturale a unei țări. Numeroase studii atestă importanța mișcării pentru sănătate, între care Studiul tendințelor seculare pentru aptitudinile fizice, care, prin testele multidimensionale Eurofit (1987), a evaluat anduranța cardiorespiratorie, aptitudinile neuromusculare și compoziția corporală. În urma acestor testări s-au evidențiat modificări semnificative: scăderi la nivelul anduranţei respiratorii începând cu 16 ani, scăderi la nivelul forței statice și dinamice, la nivelul supleții, creșteri la nivelul plicilor cutanate şi ale indicilor masei corporale.

Inamicul numărul unu al umanității este sedentarismul, această concluzie având la bază patologia specifică: bolile coronariene, hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale, osteoporoza la vârste din ce în ce mai mici, obezitatea, diabetul zaharat și patologia articulară determinată de exces ponderal.

Exerciţiul fizic trebuie adaptat fiecăruia. Şi în activitatea fizică doar o primă etapă este benefică tuturor, apoi se individualizează. Alegerea activității fizice trebuie făcută cu un specialist, conform recomandării medicului. Oricât de mult sport am practica, fără un echilibru alimentar nutrițional nu vom putea obține efectele scontate. Practicarea sportului trebuie să se facă dirijat, fiecare activitate sportivă trebuie „învățată” și nu făcută la întâmplare.

Un mod de viață sănătos nu presupune eliminarea „plăcerilor”, ci o viață mai ordonată, o evaluare mai exactă a lucrurilor care ne definesc, stabilirea priorităților, implementarea ecuaţiei minte – trup – suflet și eliminarea exceselor. Foarte importante sunt şi activitățile recreative, ce țin de descărcarea psihicului de stress, care îmbunătățesc nivelul energetic și asigură regenerarea barierelor imunitare în lupta cu radicalii liberi.

În încheiere subliniez importanța colaborării noastre cu medicii, astfel încât toți cei interesați să beneficieze de cele mai bune soluții şi informații care să le asigure un mod de viață sănătos, dezlegând astfel „misterul” terapiei prin sport.

About Author

Medica Academica

Comments are closed.