Stop indiferenței! Sănătatea este în comă

0

Sub deviza “Stop indiferenței- Sănătatea în comă”, Prima TV şi-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei dezastruoase în care a ajuns sistemul de sănătate românesc.

p55

Ţara noastră se afla pe locul 27, din 31 de state, în Indexul European de Sănătate (EHCI) pentru 2008, clasamentul incluzând cele 27 de state membre UE, precum şi Norvegia, Elveţia, Croaţia şi Republica Macedonia. Sistemul are nevoie urgentă de îmbunătăţiri în toate sub-domeniile, în special în ceea ce priveşte rezultatele, unde România a fost clasată în 2008  pe ultimul loc.

Personal, nu m-am întîlnit cu nepăsarea medicilor şi a asistentelor din România. Fiind o figură cunoscută de la televizor, se prea poate să fi avut  parte de un tratament preferenţial în anumite situaţii. Dar e incorect şi nedrept când ştii că unui pacient simplu (plătitor de taxe şi impozite) nu i se întâmplă aşa. Ba, dimpotrivă! Ai parte de birocraţie, de ore în şir de stat la coadă, de plăţi inutile ori, mai grav, de probleme create de doctori care nu ştiu să fie manageri şi manageri care nu ştiu să fie oameni….

În redacţia noastră de ştiri ajung povești incredibile ale unor oameni care au rămas fie fără soluţii, fie au intrat pe mâinile unor medici nepricepuţi, fie au avut pur şi simplu nenorocul să fie trataţi pentru alte boli. Nu e jurnal de ştiri în care o astfel de problemă medicală să nu fie dezbătută. Nu există zi în care să nu primim detalii despre probleme de sănătate ale unor oameni neajutoraţi. Iar rolul nostru este acela de a le face cunoscute mai departe. De a le oferi ajutor, făcându-le povestea cunoscută.

Deşi Campania noastră a luat sfârşit şi rezultatele au fost îmbucurătoare, problemele din sistemul sanitar românesc nu sunt nici pe departe rezolvate. Noi ne-am făcut datoria. Sau măcar un prim pas în sensul acesta. La urma urmei, nu e doar vina medicilor, ci e şi vina noastră. Trebuie să încetăm să mai fim indiferenţi şi să luăm atitudine.

Stop Indiferenței!

About Author

Comments are closed.