Strategii pentru abordarea plăgilor dificile – Iaşi, a 2-a Conferinţă Naţională a AMP

0

“Strategii pentru abordarea plăgilor dificile”, subiectul celei de-a 2-a Conferinţe Naţionale a Asociaţiei pentru Managementul Plăgilor (AMP), a reunit la Iaşi, pe 6 septembrie 2014, medici şi asistenţi medicali, reprezentanţi ai firmelor de îngrijiri medicale, precum şi reprezentanţi ai companiilor farmaceutice care au în portofoliu medicamente şi dispozitive medicale de interes în managementul modern al plăgilor. Evenimentul a avut loc în incinta Institutului Regional de Oncologie.

 

 

 

AMP este membru cu drepturi depline a EWMA (European Wound Management Association), având ca obiectiv promovarea principiilor, standardelor, procedurilor şi metodelor la nivel internaţional în domeniul îngrijirii şi profilaxiei plăgilor. Organizaţia este coordonată de un Comitet educaţional şi de un Comitet ştiintific, preşedinte executiv în exerciţiu fiind Ana-Maria Iounuţ.

Oaspete de onoare a fost dr. Rytis Rimdeika (Estonia), membru al Consiliului EWMA, care a trecut în revistă proiectele în curs şi realizările asociaţiei la nivel european, lansând totodată invitaţia participării specialiştilor români cu postere şi comunicări ştiinţifice la a 25-a ediție a Conferinţei EWMA, la Londra, între 13-15 mai 2015. Expunerile ştiinţifice din cadrul manifestării au venit în întâmpinarea dorinţei de perfecţionare a profesioniştilor din sistemul de asistenţă medico-socială, asigurând accesul la informaţii de ultimă oră în domeniul îngrijirii plăgilor. Asist. univ. dr. Lidia Graur Arhire (diabet, nutriţie şi boli metabolice) a abordat tema “Piciorul diabetic – atitudine terapeutică”, iar dr. Cristian Ene Roată (chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă) a prezentat “Standardele actuale şi tratamentul cauzal în ulcerul venos”. Comunicarea dr. Nicolaie Gheţu (chirurgie plastică), “Aportul medicinei regenerative în vindecarea plăgilor cronice”, s-a axat pe realizările de ultimă oră înregistrate în acest domeniu la nivel european. Cea de-a 2-a Conferinţă Naţională a AMP a găzduit şi simpozioane ale companiilor farmaceutice (Farmaceutica REMEDIA, Hartmann, Braun, Rombiomedica etc.), în cadrul cărora au fost prezentate dispozitive medicale de ultimă oră, care permit optimizarea performanţelor profesioniştilor din domeniul îngrijirilor medicale.

Printre noutăţile care au suscitat un viu interes din partea specialiştilor s-a remarcat ALTRAZEAL, o inovaţie în tratamentul plăgilor dificil de tratat. Pulberea liofilizată cicatrizantă are proprietatea de a se hidrata în contact cu exudatul, formând o compresă care se comportă ca o barieră microporoasă asemănătoare pielii. Beneficiul – spectaculos – derivă din faptul că această compresă neconvenţională poate fi păstrată pe plagă până la 30 de zile, cât timp plaga produce exudat. Prin longevitate şi prin profilul de siguranţă şi eficienţă, această compresă se constituie ca un instrument valoros în slujba profesioniştilor din domeniu, reducând dramatic dependenţa pacientului cu plăgi dificil de tratat atât de aparţinători, cât şi de asistenţii medicali.

Informaţiile oferite participanţilor vor contribui pe termen lung la atingerea obiectivelor educaţionale şi ştiinţifice ale AMP, care îşi propune ca şi în România să ajungem să atingem standardele internaţionale în domeniul managementului plăgilor. Dezbaterile au favorizat schimburile de idei, găsirea unor soluţii şi procedee tehnice pentru lucrătorii din sistemul de asistenţă medico-socială şi membrii altor ONG-uri interesate. Au fost luate în discuţie standardele serviciilor oferite de firmele de îngrijiri medicale şi s-a dezbătut îndelung parteneriatul acestora cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. AMP România, înfiinţată în 2012, este o asociaţie aflată la început de drum, cu proiecte ambiţioase şi care şi-a asumat un rol educaţional complex în societatea medicală românească. Printre proiectele implementate se numără organizarea unui Curs de debridare la Cluj, în 14-16 martie 2013, la Centrul de Medicină Experimentală şi Aptitudini Practice al UMF “Iuliu Haţieganu”. Cursul, intitulat “Metode actuale de debridare a plăgilor”, a fost realizat cu sprijinul EWMA şi al Fundaţiei Iatrika şi a fost însoţit de demonstraţii practice, unele prezentate pentru prima dată în ţara noastră.

Misiunea educaţională a AMP România este laborioasă, cu provocări multiple şi diverse, însă dorinţa profesioniştilor în managementul plăgilor de a ameliora calitatea vieţii pacienţilor îi determină să găsească soluţii şi tehnici inovatoare şi să selecteze medicamente şi dispozitive medicale sigure şi eficiente.

About Author

Victoria Munteanu

Comments are closed.