Studiu clinic: Un pas înainte pentru tratamentul cancerului pulmonar

0

upper-body-944557Studiul global LUX-Lung 7 a demonstrat superioritatea tratamentului cu afatinib (Giotrif), a doua generație de terapie pentru pacienții cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive, față de gefitinib (Iressa), se arată într-un comunicat de presă al companiei Boeringer Ingelheim. Noul tratament este superior cu 27% în reducerea  riscului de progresie a cancerului și  a riscului de eșec al tratamentului, frecvența totală a pacienților cu efecte adverse serioase și cu întreruperi ale tratamentului cauzate de efectele adverse fiind similară în ambele grupuri. Rezultatele au fost prezentate în cadrul celei de-a 14-a Conferință Anuală Grupului Britanic de Oncologie Toracică (BTOG) în Dublin, Irlanda.

Îmbunătățirea ratei de supraviețuire fără progresia bolii (PFS) a devenit mult mai pronunțată cu timpul, o proporție semnificativă a pacienților care au supraviețuit fără progresia bolii la 18 luni (27% față de 15%) și la 24 luni (18% față de 8%), arătând un important beneficiu pe termen lung al utilizării afatinib versus gefitinib. În plus față de superioritatea PFS, pacienții care au primit afatinib au beneficiat de un timp semnificativ mai îndelungat de tratament: riscul eșuării tratamentului redus cu 27%, față de gefitinib.Mai mulți pacienți au avut un răspuns obiectiv al tumorii (o reducere clinică semnificativă a dimensiunii tumorii) cu afatinib, comparat cu gefitinib (70% față de 56%), cu o durată medie a răspunsului de 10,1 luni și respective 8.4 luni. Îmbunătățirea PFS cu afatinib a fost consistentă pentru cele mai multe subgrupuri clinice predefinite, incluzând gen, vârstă, rasă și tipul mutației EGFR.

Efectele adverse observate în cadrul studiului LUX-Lung 7 au fost consistente cu privire la profilul de siguranță cunoscut al ambelor tratamente. Tratamentele cu afatinib, cât și cu gefitinib au fost în general tolerabile, ducând la o rată scăzută a discontinuității legate de tratament în ambele grupuri (6,3%). Frecvența totală a efectelor adverse serioase a fost similiară pentru ambele (afatinib: 44,4% față de gefitinib: 3711%); cele mai commune efecte cu grad ≥3 legate de tratamentul cu afatinib au fost:diareea (12,5%) și iritațiile/acneea (9,4%),iar cu gefitinib: aspartate aminotransferase (AST)/alanine aminotransferase (ALT) crescute (8,8%) și iritații/acnee (3,1%). Bolile de plămâni interstițiale legate de medicamente au fost raportate pentru patru pacienți tratați cu gefitinib și pentru nici un pacient tratat cu afatinib.

Afatinib este aprobat în peste 60 de țări ca tratament primar pentru diverse tipuri de NSCLC cu mutații pozitive EGFR.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.