Studiu: discuții despre opțiunile terapeutice între psihiatri și pacienții cu schizofrenie

0

O treime dintre psihiatri (34%) amână discuţiile despre toate opțiunile terapeutice disponibile cu pacienții lor care suferă de schizofrenie, arată studiul ’Open Minds’/’Minți deschise’ al companiei farmaceutice Janssen la care au participat 347 de psihiatri din opt țări europene. De asemenea, 22% dintre psihiatri limitează discuțiile cu privire la opțiunile terapeutice pentru a nu afecta stabilitatea relației pe care o au cu pacienții – un aspect considerat important de peste 80% dintre cei intervievați.

Un studiu desfășurat în anul 2016, la care au participat 166 de pacienți care suferă de schizofrenie, a evidenţiat faptul că mai mult de un sfert dintre participanți (27%) nu considerau că au fost informați despre toate opțiunile terapeutice și un procent similar (23%) dintre aceștia nu erau mulțumiți de medicația care li se administra în mod curent. „Este esențial ca pacienții care trăiesc cu schizofrenie să primească informațiile de care au nevoie pentru a-și gestiona optim afecțiunea și pentru a avea cele mai mari șanse de a-și trăi viața din plin. Acest lucru presupune și să fie informați despre diversele opțiuni terapeutice, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia”, a spus Dr. Sorin Pletea, Șef al Secţiei Clinice de Psihiatrie numărul 14 din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”. Ștefan Bandol, Președintele Asociaţiei ARIPI, a explicat că discuțiile deschise între profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții acestora sunt esențiale în procesul decizional, adăugând: „când vine vorba despre discuția privind tratamentul, principala dificultate cu care se confruntă mare parte dintre pacienții care trăiesc cu schizofrenie este că fie nu cunosc opțiunile terapeutice, fie nu le înțeleg”.

Rezultatele studiului evidențiază o perspectivă optimistă a psihiatrilor în ceea ce privește viitorul propriilor pacienți care suferă de schizofrenie, în condițiile urmării constante a tratamentului prescris: 85% dintre psihiatri sunt de părere că pacienții care continuă tratamentul pot menține relații interpersonale funcționale, iar 71% sunt de părere că pacienții care continuă tratamentul vor putea avea o viaţă normală.

Schizofrenia este o tulburare cronică și complexă a creierului, cu simptome care pot fi acute, care pot crea dizabilități. Afectează persoane din toate țările, independent de grupurile socio-economice și culturile din care fac parte. Prevalența bolii este similară în întreaga lume – aproximativ o persoană din 100 va fi afectată de schizofrenie înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, iar bărbații sunt ușor mai predispuși să sufere de această afecţiune. Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției schizofreniei însă se presupune că o combinație de factori, atât genetici cât și care țin de mediu, acționează împreună și generează această afecțiune. Printre simptomele schizofreniei se numără halucinațiile, delirul, lipsa unui răspuns de ordin emoțional, retragerea din viața socială/depresia, apatia și lipsa de motivație sau inițiativă. Schizofrenia nu este o afecțiune vindecabilă, însă există tratamente care pot fi benefice. Ghidurile clinice prevăd ca regimul de tratament optim să includă atât administrarea de medicamente antipsihotice pe termen lung, psihoterapie, psiho-educație cât și auto-ajutorare.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.