O doză mai mare de anti-coagulant produce rezultate superioare administrării unor doze scăzute, profilactice, în ceea ce privește reducerea nevoii de susținere a organelor vitale (ventilație, de exemplu) la pacienții cu afectare moderată, spitalizați pentru Covid-19, potrivit unui raport al National Institutes of Health (NIH), SUA, citat de medscape.com.
”O doză completă de anticoagulant la acești pacienți a îmbunătățit vindecarea, existând, de asemenea, o tendință către reducerea mortalității”, a afirmat dr. Judith Hochman, director al Centrului de Cercetări Clinice Cardiovasculare la NYU Langone Medical Center, New York.
Observarea apariției frecvente a cheagurilor de sânge și a inflamației la pacienții cu Covid-19 ceea ce poate duce la complicații cum ar fi infarctul, insuficiență pulmonară și atac cerebral, i-a făcut pe medici să dezvolte diverse protocoale de tratament cu anticoagulante, dar a generat și nevoia unor date randomizate privind administrarea de rutină a unor doze crescute de anticoagulante la pacienții spitalizați.
Principalele descoperiri vin de la trei studii clinice: REMAP-CAP, ACTIV-4 și ATTACC care au examinat siguranța și eficacitatea unei doze mari de anticoagulant pentru tratamentul pacienților adulți cu forme moderate sau severe de Covid comparativ cu o doză redusă, utilizată în mod normal pentru a preveni cheagurile de sânge la pacienții spitalizați.
Luna trecută, toate cele trei studii au oprit înrolarea în subgrupul pacienților grav bolnavi după ce rezultatele au demonstrat că o doză mai mare de anticoagulante administrată la terapie intensivă nu era benefică pentru pacienți, ba chiar putea genera efecte nedorite.
Pacienții cu o afectare moderată (ne-internați la ATI, fără terapie de suport vital) reprezentau 80% dintre pacienții înscriși pentru cele trei studii. Datele au dovedit că, pentru aceștia, doze mai mari de anticoagulant au produs rezultate mai bune decât doze reduse în ceea ce privește obiectivul de a nu ajunge la ventilație sau alte intervenții de susținere a organelor la 21 de zile după randomizare.
Aceste rezultate și luarea unor decizii pe baza lor, ar putea ajuta la diminuarea supraagolemerării la nivelul secțiilor de ATI din lume, având în vedere numerele mari de pacienți cu Covid-19 care au nevoie de spitalizare. ”Considerăm că doze mai mari de anticoagulant sunt eficiente într-un stadiu timpuriu în evoluția bolii”, a spus dr. Hochman. ”Potrivit rezultatelor, cei care erau foarte, foarte bolnavi la momentul admiterii în studiu nu au beneficiat de acest tratament; pentru ei, ar fi fost nevoie să îl începem la un stadiu anterior”, a clarificat aceasta.
Posibilitatea unui tratament cu anticoagulante început mai devreme este evaluată prin studiul ACTIV-4B care primește pacienți cu Covid-19 care nu au nevoie de spitalizare și îi randomizează pentru un tratament oral cu apixaban, aspirină sau placebo.