Infecția cu virusul varicelo-zosterian (VZV) ar putea activa virusul herpes simplex (HSV-1) aflat în stare de latență în organism, iar acest proces ar putea duce la inflamație neurologică și la acumularea în creier de proteine asociate bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat online în Journal of Alzheimer’s Disease și finanțat de National Institutes of Health, Statele Unite și citat de medscape.com.
Cercetări anterioare au sugerat că există o corelație între HSV-1, Alzheimer și implicarea VZV; totuși, până acum, a fost neclară succesiunea de procese generate de viruși care ar putea declanșa boala.
”Credem că acum avem dovezi ale acestor procese”, a afirmat unul dintre autorii principali, dr. David Kaplan, șeful Departamentului de Inginerie Biomedicală la Universitatea Tufts, Boston, Massachusetts. Cercetătorii au infectat celule stem neuronale asemănătoare cu cele umane și modele 3D ale țesutului din creierul uman cu HSV-1 sau/ și VZV și au descoperit că aceste infecții generează acumulări de beta amiloid și P-tau, principalele componente ale plăcilor specifice bolii Alzheimer și a încurcăturilor neurofibrilare.
Pe de altă parte, infecția cu VZV a culturilor de celule nu a dus la aceste acumulări, ci a avut drept rezultat apariția gliozei și a unor niveluri ridicate de citokine proinflamatorii. Aceasta arată că este puțin probabil ca VZV să fie o cauză directă a bolii Alzheimer, ci acționează indirect prin reactivarea HSV-1. ”Este efectul combinat a doi viruși care sunt foarte comuni și, în general, inofensivi, dar studiile de laborator arată că dacă o nouă expunere la VZV reactivează un virus HSV-1 latent, atunci ar putea apărea probleme, a spus dr. Dana Cairns, cercetător asociat, Departmentul de Inginerie Biomedicală la Universitatea Tufts.
Cercetătorii au mai subliniat că vaccinarea împotriva VZV a demonstrat anterior că poate reduce riscul de demență. Este posibil ca vaccinul să ajute la oprirea ciclului de reactivare virală, inflamație și degradare neuronală.
Dr. Heather M. Snyder, vicepreședinte al Medical & Scientific Relations la Alzheimer’s Association a afirmat că, deși acest studiu este doar un prim pas, poate fi un indicator important pentru cercetările următoare și că este nevoie de replicarea informațiilor prin alte studii, de validare și dezvoltare pentru a stabili legături clare de cauzalitate. Pandemia de Covid-19 a creat oportunitatea de a examina relațiile dintre diverși viruși și boala Alzheimer sau alte tipuri de demență urmărind pacienții sistematic, a afirmat dr. Snyder, menționând că organizația pe care o reprezintă este implicată în mai multe astfel de studii.