Tratamentul de prima linie cu medicamentul KEYTRUDA® dezvoltat de MSD a dublat rata de supraviețuire la 5 ani (31,9%) prin comparație cu chimioterapia (16,3%) la anumiți pacienți cu cancer pulmonar metastatic non-microcelular (NSCLC), ale căror tumori exprima PD-L1 cu un scor tumoral proporțional (STP) ≥ 50%, se arată într-un comunicat de presă.
„Înainte de 2014, rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții din SUA cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) în stadiu avansat era doar 5%. Datele studiului KEYNOTE-024 au arătat că 31,9% dintre pacienții tratați cu KEYTRUDA erau în viață la 5 ani “, a explicat Martin Reck, MD, Ph.D., Lung Clinic Grosshansdorf, Germania. “Rezultatele privind supraviețuirea obținute la acești pacienți cu cancer pulmonar metastatic nu păreau posibile pentru mulți oncologi, inclusiv pentru mine, în urmă cu câțiva ani. Beneficiul de supraviețuire pe termen lung, obținut cu KEYTRUDA ca monoterapie în acest studiu, este un exemplu excelent al progresului pe care l-am făcut în tratarea cancerului pulmonar, pentru a oferi pacienților mai mult timp fără progresia bolii și șansa la o viață mai lungă”, a adăugat el.
Rezultatele din KEYNOTE-024 reprezintă cea mai îndelungată perioadă de monitorizare a unei imunoterapii într-un studiu randomizat de fază 3 pentru tratamentul de primă linie al cancerului pulmonary. Durata răspunsului cu KEYTRUDA ca monoterapie (29,1 luni) a fost de aproape de cinci ori mai lungă decât în cazul chimioterapiei (6,3 luni)
Compania MSD a anunțat rezultatele privind supraviețuirea la 5 ani din studiul de fază 3 KEYNOTE-024 care a evaluat Keytruda, terapia anti-PD-1 a companiei, ca monoterapie în primă linie pentru pacienții cu cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), ale căror tumori exprima PD-L1 cu un scor tumoral proporţional (STP) de ≥50%. Acestea demonstrează un beneficiu de supraviețuire pe termen lung și răspunsuri durabile în cazul tratamentului cu KEYTRUDA, comparativ cu chimioterapia ca tratament de primă linie la pacienții cu cancer pulmonar metastatic non-microcelular (NSCLC) ale căror tumori exprimă PD-L1 (scor proporțional al tumorii [STP] ≥50%), fără anomalii genomice EGFR sau ALK la nivelul tumorii. La 5 ani, rata globală de supraviețuire (OS) a fost de două ori mai mare la pacienții care au primit KEYTRUDA (31,9%; n = 154) față de chimioterapie (16,3%; n = 151). KEYTRUDA a redus, de asemenea, riscul de deces cu 38% (HR = 0,62 [IC 95%, 0,48-0,81) comparativ cu chimioterapia, cu o valoare mediană a supraviețuirii generale de 26,3 față de 13,4 luni.
„KEYTRUDA a devenit un tratament fundamental în cancerul pulmonar metastatic, pe baza beneficiului susținut, pe termen lung, de supraviețuire demonstrat în studiile noastre clinice. Aceste noi rezultate privind supraviețuirea la 5 ani aduse de KEYNOTE-024 contribuie în mod esențial la înțelegerea rolului important pe care KEYTRUDA îl are acum în tratamentul cancerului pulmonar”, a afirmat dr. Roy Baynes, Senior Vice President & Head Global Clinical Development, Chief Medical Officer, MSD Research Laboratories. La 5 ani, 81,4% dintre pacienții care au finalizat doi ani de tratament cu KEYTRUDA erau în viață și aproape jumătate dintre acești pacienți nu mai necesitau tratament, ceea ce reprezintă un nou precedent încurajator în tratamentul de primă linie al cancerului pulmonar metastatic non-microcelular (NSCLC), a adăugat acesta.
În ceea ce privește cancerul pulmonar, medicamentul KEYTRUDA ® este disponibil în România în sistem compensat ca monoterapie pentru tratamentul de primă linie al pacienților eligibili cu cancer pulmonar altul decât cel cu celule mici (NSCLC), metastatic, la adulți ale caror tumori exprimă PD-L1 cu un scor tumoral proporțional (STP) >= 50%, fara mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive; în asociere cu pemetrexed și chimioterapie pe bază de săruri de platină pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic non-scuamos, la adulţi ale căror tumori nu prezintă mutații EGFR sau ALK pozitive, precum și pentru indicația de asociere cu carboplatină și fie paclitaxel, fie nab-paclitaxel, pentru tratamentul de primă linie al carcinomului pulmonar, altul decât cel cu celule mici, metastatic scuamos.