Muzica pe care pacienții o ascultă înainte, în timpul și după operații reduce durerea, anxietatea și nevoia de a primi calmante, potrivit unui studiu britanic publicat în jurnalul Lancet.
După ce au luat în considerare raporturile a aproximativ 7.000 de pacienți, cercetătorii au ajuns la concluzia că pacienții care suferă operații chirurgicale ar trebui să poată să își aleagă muzica preferată pe care să o asculte. „Muzica este o intervenție non-invazivă, sigură și ieftină și ar trebui să fie la dispoziția tuturor”, a afirmat Catherine Meads, de la Universitatea Brunel.
Echipa a comparat efectele muzicii cu îngrijirile standard în caz de operație, precum și cu alte intervenții non-medicamentoase, cum ar fi masajul și tehnicile de relaxare. Studiul a demonstrat că ascultarea muzicii oricând înainte, în timpul și după operație este eficient, însă se pare că cele mai bune rezultate au fost obținute dacă pacienții ascultau muzică înaintea intervenției chirurgicale decât în timpul acesteia sau după. Iar efectele de reducere a durerii și nevoia de a folosi calmante au fost mai mici când pacienții își alegeau singuri muzica.
Echipa are acum în plan să dezvolte o schemă-pilot pentru introducerea terapiei prin muzică la The Royal London Hospital pentru femeile care fac operații de cezariană și histeroscopie. Pacientele își vor aduce propriul dispozitiv de ascultat muzică, acesta urmând să fie conectat la o pernă cu căști încorporate, iar cercetătorii vor analiza astfel eficiența desfășurării acestui program.