Studiu: O treime din populație suferă de tulburări de somn pe fondul pandemiei

0

Noul coronavirus a cauzat probleme psihologice și tulburări de somn la nivelul angajaților din sistemul medical, al populației generale, dar și la cei infectați, potrivit unui articol publicat în eClinical Medicine, parte a Lancet Discovery Science care a analizat mai multe studii cu tematică relevantă.

Pacienții cu Covid-19 au avut cea mai ridicată prevalență a problemelor cu somnul, urmați de angajații din sistemul medical. Studiile au arătat o asociere moderată între problemele cu somnul și tulburările psihologice (inclusiv depresia și anxietatea).

Prevalența tulburărilor de somn a fost de 31% la nivelul angajaților din sistemul medical, 18% la populația generală și 57% la pacienții cu Covid-19. Problemele cu somnul au fost asociate depresiei și anxietății la nivelul celor trei categorii de populație.

Un studiu dintre cele analizate a arătat că prevalența problemelor de somn la nivel global este de 35,7%, grupul cel mai afectat fiind pacienții cu Covid-19 (74.8%), urmat de angajații din sănătate (36.0%) și populația generală (32.3%). Un alt studiu a arătat că pacienții cu Covid-19 aveau tulburări de somn, depresie și anxietate și la șase lui după infecția acută.

Cei mai importanți factori de risc pentru a dezvolta insomnie și probleme psihologice în contextul pandemiei de Covid-19 sunt legați de a avea locul de muncă în sistemul medical, a suferi de o altă boală, a locui în mediul rural, a fi femeie și a avea un risc ridicat de contact cu pacienți infectați cu Covid-19. Cei care au avut cele mai multe probleme cu somnul și sănătatea psihică, în afara categoriei profesioniștilor din sistemul sanitar, au fost cei care sufereau de o altă afecțiune.

În plus, cercetătorii au descoperit că multe dintre măsurile implementate pentru a  reduce răspândirea Covid-19 au avut un impact negativ asupra sănătății psihologice a oamenilor.

La angajații din sistemul medical, cauzele pentru tulburările de somn sunt expunerea la un nivel ridicat de stres cauzat de gestionarea pandemiei, un risc ridicat de infectare, adaptarea la un program de lucru neregulat și la ture frecvente. Dacă angajații din sistemul medical au probleme de sănătate care îi împiedică să își îngrijească pacienții, comunitățile din care fac parte, în special, și țările, în particular, vor avea de suferit și impactul se va simți la nivelul sănătății tuturor, subliniază autorii studiului.

Alături de angajații din sistemul medical, este probabil ca populația generală să dezvolte probleme cu somnul din cauza impactului Covid-19, având în vedere că o schimbare substanțială a stilului de viață este un factor uriaș de stres – oamenii au fost nevoiți să se autoizoleze, să evite activitățile de hobby și petrecere a timpului liber pe care le desfășurau înainte și să respecte măsurile stricte de reducere a răspândirii virusului. În plus, populația generală primește zilnic informații îngrijorătoare privind statistici legate de decese și noi infectări și poate dezvolta sentimente de neajutorare și panică.

Înainte de 2020, bolile respiratorii erau a patra cauză de mortalitate la nivel global. Ca urmare a declanșării pandemiei, infecțiile respiratorii au cauzat mai multe decese pe fondul Covid-19 la nivel mondial. Prevalența Covid-19 este asociată cu tulburări psihologice majore și simptome semnificative de boli psihice, au arătat cercetările.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.