Pacienții care s-au vaccinat și au trecut prin boală au o cantitate medie de anticorpi mai ridicat față de persoane vaccinate care nu au fost anterior infectate, potrivit unui studiu la Regina Maria care a urmărit răspunsul imun post vaccinare împotriva Covid-19. Din totalul de 395 de persoane testate, 35 de participanți au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi, un indiciu care ar putea sugera contactul acestora cu virusul și, totodată, există protecție. Doar 3 persoane dintre acestea au acuzat simptome ușoare ale bolilor, fără a avea, însă, un test RT-PCR sau antigen pozitiv.
„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte important pentru că nu arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti SARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanții în studiu. Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în față la două a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanților prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2.Amintesc aici că avem o referință analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U / ml, iar valorile care depășesc acest lucru indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat ”, a explicat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator , director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.
Datele din studiul REGINA MARIA arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o medie de 1.277 U / ml. Această valoare este o îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului. În cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicat decât în cazul pacienților care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U / ml.
O concluzie interesantă remarcată de specialiști REGINA MARIA arată că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U / ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U / ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U / ml, remarcându-se o stabilizare față de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.
Datele științifice ne arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. Aceleași rezultate se înregistrează și în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinați de forme severe, potrivit unui studiu publicat în revista Lancet. Aceste date sunt susținute și de concluziile studiului REGINA MARIA, care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecție.
„Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menținerea măsurilor de protecție, deja știute (purtarea măștii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomerației) ne ajută să ne protejăm chiar și în fața mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccin poate crește cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în fața tuturor mutațiilor virusului”, a afirmat Gabriel Gurguță, Medic Specialist Boli Infecțioase, Rețeaua de sănătate Regina Maria.
Un rezultat interesant desprins din studiul REGINA MARIA arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creșteri ale nivelului de anticorpi. Dintre aceștia, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. Numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome ușoare de infecție respiratorie și nu au necesitat spitalizare.
În plus, 6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menționat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.
„Dintre participanții la studiu care au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi între ultimele determinări (la 3, respectiv 6 luni), jumătate (18 persoane) au raportat trecerea printr-o situație cu risc (contact cu caz COVID-19, călătorie etc.) sau prezența simptomatologiei ușoare. Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant să stimuleze astfel producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecția pe care o au persoanele vaccinate”, a explicat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, Rețeaua de sănătate Regina Maria.
Concluziile studiului indică eficiența vaccinului, care poate proteja pacienții de forme severe și grave ale infecției. Și Ministerul Sănătății a prezentat date, agregate anonimizat din Coronaforms și Registrul Național al Vaccinării, care arată că persoanele vaccinate sunt de 10 ori mai protejate împotriva bolilor Covid-19 și au șanse de 12 ori mai mici să facă o formă gravă de boală.