Furnizorul privat de servicii medicale Regina Maria inițiază un studiu care va evalua răspunsul imun al organismului la vaccinarea împotriva COVID-19. Într-o primă etapă a studiului, va fi testat un eșantion de 300 de angajați care au fost deja vaccinați anti COVID-19. Măsurarea titrului de anticorpi se va realiza la o săptămână de la a doua doză de vaccin și se va repeta la un interval de 3, respectiv 6 luni, un calendar aplicat și în procesul de testare a eficienței vaccinului în studiile clinice, potrivit unui comunicat de presă. Pentru a urmări evoluția post-vaccinare, se va măsura nivelul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate și performante metode de testare imunologică. De asemenea, proiectul beneficiază de suportul științific al Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă.
„În prezent, testarea imunologică prin electrochemiluminiscență este cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, o tehnologie ultra-sensibilă și fiabilă. Cu ajutorul acestei metode, pot fi detectați cu cea mai mare acuratețe anticorpii specifici anti S SARS-CoV-2. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%, fără a exista interferențe cu alte tipuri de coronavirus. La final, ne dorim să venim cu un aport de date care să evidențieze în dinamică evoluția titrului de anticorpi obținuți în urma vaccinării împotriva COVID-19”, a explicat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.
Peste 500.000 de români au fost vaccinați până în prezent. România se situează în top 6 din Europa în ceea ce privește media vaccinurilor zilnice. Un procent de aproximativ 2,5% din populația ce necesită vaccinare a fost deja vaccinată, iar estimările arată faptul că 10,4 milioane de români se vor putea vaccina până la finalul lunii noiembrie.
Studiul vine în completarea cercetării realizate anul trecut de Rețeaua de sănătate Regina Maria, în care a fost investigat răspunsul imun al pacienților infectați cu noul coronavirus. În timpul pandemiei COVID-19, Regina Maria a implicat în testare 6 laboratoare de biologie moleculară din Rețea, atingând o capacitate de prelucrare de 3400 de teste RT-PCR/zi și procesând până acum 420 000 de teste la nivel național.