Sub amenințarea unei ere „post-antibiotice”: apar noi bacterii rezistente

0

Cercetători ai Universității din Buffalo, SUA, își exprimă îngrijorarea cu privire la o variantă nouă, subdiagnosticată a unei bacterii comune – Klebsiella pneumoniae care a cauzat până în prezent infecții în special la pacienții bolnavi, spitalizați, ale căror sisteme imunitare erau compromise, potrivit unui articol publicat de sciencedaily.com.

În ultimii 10-15 ani, o nouă variantă a bacteriei, preluată de pacienți din mediile aglomerate, a început să cauzeze infecții în special la persoanele tinere și sănătoase, a spus dr. Thomas Russo, profesor la Școala de Medicină din cadrul Universității Bufallo și șeful Diviziei de Boli Infecțioase. Acesta a adăugat că noua variantă cauzează infecții care pot fi fatale, sunt invazive și au capacitatea de a se răspândi la alte organe din locul infecției inițiale.

Cel mai important este, însă că acest tip hipervirulent de Klebsiella pneumoniae poate deveni rezistent la antibiotice, la fel ca în cazul Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae clasice.

„Aceste variante foarte virulente sunt următoarele <<superbacterii>> în așteptare. Pe lângă faptul că sunt foarte agresive, dacă devin rezistente la antibiotice vor fi foarte dificil, dacă nu chiar imposibil de tratat. Infecțiile cauzate de bacterii rezistente sunt tot mai problematice; suntem în permanență amenințați de o eră <<post-antibiotice>>”, a explicat dr. Russo.

Îngrijorarea cercetătorilor se bazează pe faptul că Klebsiella pneumoniae clasică este una dintre speciile de bacterii care poate dobândi ușor elemente genetice mobile, numite plasmide, care conțin gene ce conferă un nivel ridicat de rezistență antimicrobială. Aceștia menționează că majoritatea bacteriilor rezistente la cele mai multe sau la toate medicamentele existente în prezent nu infectează de obicei membri sănătoși ai societății. „Alarmant la hipervirulenta Klebsiella pneumoniae este tocmai potențialul de a afecta oameni sănătoși. Dacă devine rezistentă la antibiotice vom avea o problemă semnificativă”, a spus dr. Thomas Russo.

Boala se manifestă cel mai frecvent ca un abces la nivelul ficatului și se poate răspândi la alte organe, cum ar fi plămânii, sistemul nervos central sau ochii, cauzând pierderea vederii. Dacă infecția ajunge la creier poate cauza afectări cerebrale serioase. Între 10 și 30% din cazuri sunt fatale.

În prezent, majoritatea cazurilor de Klebsiella pneumoniae virulentă sunt rezolvate dacă sunt tratate agresiv cu antibiotice și drenaj al abceselor; totuși, unele infecții, în ciuda tratamentului, au drept rezultat morbiditate persistentă şi decese, a explicat dr. Russo care a adăugat că potenţialul bacteriei de a dezvolta rezistență la medicamente reprezintă o presiune asupra cercetătorilor de a afla mai multe informații. Până în prezent, echipa dr. Russo a  descoperit că bacteria asimilează fierul mai eficient decât tipul clasic de Klebsiella pneumoniae și încearcă să construiască o imagine mai clară asupra noii variante.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.