Încurajarea substituției generice pe lista C2 de medicamente compensate, care cuprinde medicamentele pentru cancer, diabet, hepatită și alte afecțiuni grave, ar aduce economii de până la 100 de milioane de euro, spune Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Economiile realizate ar putea fi utilizate pentru creșterea accesului pacienților, în condițiile în care fondurile alocate nu ajung pentru a asigura accesul echitabil al tuturor pacienților care au nevoie de medicație. Medicamentele de pe Lista C2 sunt asigurate gratuit pacienților în cadrul programelor speciale finanțate de Ministerul Sănătății, costul medicamentelor de pe această listă fiind de 625 milioane de euro (2,5 miliarde lei). Lista C2 reprezintă 65% din totalul cheltuielilor cu medicamentele.
Reprezentanții APMGR au arătat și inechitatea existentă în ceea ce privește accesul la medicație în România, statisticile arătând că 63% din populație, care locuiește la țară și în orașele cu mai puțin de 50.000 de locuitori, consumă numai 30% dintre medicamente, în principal din cauza faptului că nu există medici.
“Ponderea medicamentelor generice a scăzut de la 73% în volum în primul trimestru 2008 la 62% în primul trimestru 2011, iar în valoare de la 32,5% la 23%”, a punctat Damian.
El a menționat că efectul de reducere a prețurilor medicamentelor compensate pe lista C2 și a marjelor distribuitorilor și farmaciilor va avea reduce cheltuielile pe termen foarte scurt, dar pe termen lung va genera migrarea pieței către medicamentele scumpe și dispariția celor ieftine, ceea ce va conduce, pe termen lung, la costuri suplimentare. În opinia reprezentanților APMGR, fondurile pentru medicamentele de pe lista C2, care vin de la bugetul de stat, ar trebui gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care este și ordonator de credite, și nu de Ministerul Sănătății.
APMGR include producătorii de medicamente generice, din care o parte au și situri de producție în România. Din APMGR fac parte Actavis, AC Helcor, B Braun, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Sandoz, Sintofarm, Terapia Ranbaxy, Teva, Zentiva.