Suedia şi Estonia, exemple de urmat în eHealth

0

Suedia şi Estonia sunt două dintre statele europene unde procesul de implementare al eHealth reprezintă un exemplu demn de urmat şi pentru alte state, a răspuns Comisarul European pentru Sănătate şi Consumatori, John Dalli, unei întrebări puse de reprezentanţii Medica Academica în cadrul conferinţei de presă organizate în deschiderea unui amplu eveniment eHealth aflat în desfăşurare la Budapesta. “Nu este nevoie să reinventăm roata în fiecare dintre statele membre, putem împărtăţi bunele practici şi putem învăţa unul din experienţa celuilalt”, a punctat Dalli.

Neelie Kroes, vicepreşedintă a Comisiei Europene şi comisar pentru “Digital Agenda”, a precizat că până la sfârşitul acestui an Comisia va elabora un plan strategic în domeniul eHealth, care va stabili obiective concrete şi termene în implementarea acestuia. Neelie Kroes a menţionat rezultatele direct măsurabile ale unui proiect britanic care a redus într-un singur an, 2008, vizitele ne-necesare la medicii de familie cu 2,4 milioane şi cu 1,2 milioane apelurile ne-necesare la ambulanţă. De asemenea, a exemplificat cu un proiect de telecardiologie în Lombardia, care a redus cu 12% vizitele pacienţilor în ambulatoriu.

Reprezentanţii diferitelor state, miniştri ai sănătăţii şi oficiali, au reflectat diferenţele dintre nivelul implementării eHealth în statele europene. De la exemplul Suediei, unde investiţiile în modernizarea sistemului sanitar au ajuns la 500 de milioane de euro, iar reţeta elecronică şi dosarul elecronic al pacientului sunt implementate în procent de 100%, la cel al Estoniei, care în şapte luni a implementat reţeta electronică în procent de 80%, la cel al Spaniei, unde reţeta electronică a ajuns la 40% din totalul prescripţiei, şi al Bulgariei, unde nu există decât mici proiecte ale unor universităţi sau spitale. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a exemplificat pentru România progresele făcute în domeniul medicinei de urgenţă, într-un proiect care implică implementarea telemedicinei şi interconectarea a 40 de centre de medicină de urgenţă.

Peste 3000 de participanţi şi 90 de companii participă la Budapesta la saptamâna eHealth, un eveniment care va oferi o perspectivă importantă asupra investiţiilor care se au în vedere pentru acest domeniu. Evenimentul include o conferinţă la nivel de miniştri a Comisiei Europene şi expoziţia “lumea IT în sănătate”, fiind adresat atât progreselor în asigurarea serviciilor medicale de calitate şi eficiente, dar şi unor subiecte corelate precum farma, soluţii eHealth regionale şi parteneriatului pentru o îmbătrânire sănătoasă. Scopul final este o implementare mai bună a soluţiilor eHealth atât la nivel naţional cât şi la nivel european, astfel ca serviciile medicale să câştige în eficienţă şi să fie asociate unor costuri mai reduse, corelat cu îmbătrânirea populaţiei ţi presiunea din ce în ce mai mare asupra bugetelor. (Delia Budurcă)

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.