Synevo România: Papanicolau în mediu lichid și testele pentru alergii au înregistrat cele mai mari creșteri în 2018

0

Categoriile de teste care au înregistrat cea mai mare creștere în laboratoarele Synevo pe parcursul anului 2018 au fost Papanicolau – Citologie în mediu lichid și testele pentru alergii, au afirmat reprezentanții companiei, în cadrul unui eveniment de presă. Peste 2,9 milioane de români au accesat serviciile laboratoarelor Synevo, iar numărul total de teste efectual anul trecut a fost de 16,4 milioane, în creștere cu 9% față de anul trecut.

”În ultima perioadă, oamenii sunt foarte preocupați de sănătate, de alimentație, activități sportive, dar și de accesarea unor pachete de teste de evaluare a stării de sănătate – funcția hepatică, renală, statusul imun. Oamenii au început să se informeze și solicită, în mare parte, teste de screening, de rutină, după care, în funcție de rezultat, pot fi necesare teste suplimentare”, a spus dr. Antoanela Curici, directorul medical Synevo România.

În acest context, Synevo România a investit anul trecut 1,1 milioane de euro într-o linie complet integrată Cobas, singura de acest tip din România care permite efectuarea unui număr mare de teste, precum și realizarea unor teste suplimenare din aceeași probă, în interval de două săptămâni de la recoltare.

”Ca să obții un rezultat, trebuie să pui o probă pe un analizor, dar înainte și după obținerea rezultatului, sunt etape suplimentare pe care noi le-am integrat în aceeași linie. Pre-analitic, proba este evaluată din punct de vedere calitativ pentru a putea exclude anumite neconformități; în etapa post-analitică, probele sunt păstrate în condiții de stabilitate, astfel încât, în funcție de rezultate și de discuția cu medicul, să poată fi adăugate teste suplimentare pentru un diagnostic de precizie. Totul e într-o linie integrată în care proba nu iese din sistem, este foarte ușor să îi urmarești locația. Sunt excluse erorile umane”, a explicat directorul medical Synevo România.

Decizia de a investi într-un astfel de echipament vine și din dorința de a acorda medicilor angajați Synevo posibilitatea să desfășoare mai puțină muncă repetitivă și mai mult activitate cu valoare adăugată. ”Această automatizare vine în avans față de creșterea numărului de probe pentru îmbunătățirea fluxului operațional; acest laborator este considerat o investiție pe termen lung”, a afirmat Laurențiu Luca, director general Synevo România. De asemenea, laboratorul oferă interpretări pentru rezultatele testelor, nu doar o cifră, a completat Laurențiu Luca: ” În ultima vreme sunt mult mai apreciate comentariile pe care colegii noștri din laborator le pun pe rezultate. Am plecat întotdeauna de la a adăuga valoare și nu de a pune doar o cifră. Însă nu substituim medicul curant. Sunt și pacienți care vin pentru că sunt îngrijorați și atunci trebuie să le dai consultanță în legătură cu alegerea unor teste și apoi o interpretare. În fiecare laborator există un medic care poate oferi consultanță, însă interpretarea e limitată pentru că este mereu corelată cu contextul clinic”.

5% din veniturile Synevo, analize decontate de CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează 130 de teste din cele 2.000 oferite de Synevo România. ”Noi îmbunătățim structura de echipmanete astfel încât să automatizăm procese pentru volume mari. Bugetul se alocă în funcție de numărul de laboratoare – cu cât ai mai multe laboratoare mai mici… Accesul nu e legat de performanță sau de beneficiile aduse de furnizor, ci mai degrabă de motive administrative. Veniturile asociate CNAS sunt sub 5% din total la nivelul țării. Până când nu se transferă responsabilitatea alegerii furnizorului de servicii medicale către pacient sau medic nu se va schimba mare lucru. Co-plata este benefică – trebuie ca pacientul să poată alege, a explicat directorul general Synevo România.

Analize genetice

În laboratoarele Synevo se realizează și teste genetice: din categoria lifestyle, pentru diagnosticarea unor afecțiuni grave, dar și pentru screening și teste prenatale.

”Teste genetice îți pot arăta profilul metabolic, iar în funcție de asta îți poți ajusta stilul de viață și alimentația – acestea sunt teste din categoria lifestyle. Noi avem consiliere genetică – un medic genetician îi explică pacientului rezultatul, iar acesta este prezentat sub forma unei cărticele de 160 de pagini în care ai și rețete și plan de dietă, ce ar trebui să consumi, în ce cantități, dar este necesară o colaborare cu un medic nutriționist care să urmărească pacientul. Cea mai multă cerere este la testele prenatale și la testele de trombofilie pentru că, oricum, testele genetice se fac o singură dată în viață”, a spus dr. Antoanela Curici.

Cel mai scump test oferit de Synevo România este Whole Genome Sequencing, secvențierea întregului genom și costă 10.800 de lei.  Compania are aproape 1400 de angajați la nivelul întregii țări, dintre care peste 50 de medici, mai mult de jumătate în București.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.