O companie britanică a dezvoltat biomarkeri care pot diferenția mostre de cancer de prostată față de alte tumori benigne ale prostatei și țesut complet sănătos în 90% din cazuri, cu mult mai eficient decât testele care se fac în prezent, notează medicalnewstoday.com. Oxford Gene Technology (OGT) a explicat că studiul pilot care a implicat 73 de mostre de cancer la prostată și 60 de mostre de control a identificat o serie de biomarkeri care diferențiau cancerul de prostată de mostrele de control cu o acuratețe de peste 90%.
Pentru studiul pilot, OGT a testat recent o platformă care folosește proteine sănătoase pentru a detecta autoanticorpi în cancerul de prostată. Vicepreședintele companiei, dr. John Anson a explicat că testul identifică nivele ridicate ale anticorpilor ca semn de boală, adăugând că sistemul ar putea fi utilizat și pentru testarea altor tipuri de cancer. Anson a mai spus că specialiștii sunt foarte mulțumiți de rezultatele obținute, astfel încât au continuat cu un studiu clinic folosind 1 800 de mostre pentru a dezvolta și valida grupul de biomarkeri. Noile teste vor cuprinde 400 de mostre de cancer la prostată, un număr egal de mostre normale, aproximativ 150 de mostre de țesut cu alt tip de cancer și câteva sute de mostre de la pacienți cu alte boli ale prostatei. Cel mai eficient test care se realizează în prezent pentru cancerul la prostată este denumit PSA (acronim pentru Prostate Specific Antigen) și folosește un singur biomarker, ceea ce poate duce la rezultate false, acuratețea sa fiind de 50%.
Compania a declarat că tehnologia ar putea fi folosită pentru a monitoriza reacții ale sistemului imunitar la medicamente în cadrul testelor clinice, permițând companiilor farmaceutice să identifice reacțiile adverse ale noilor terapii.
Raluca Băjenaru