Testele iniţiale făcute pe germenii de fasole din Nordul Germaniei arată că nu aceştia sunt sursa epidemiei de colită hemoragică la originea căreia se află bacteria Esterichia Coli (E. coli), care se extinde în Europa, conform mai multor surse citate de site-ul NHS. Cercetătorii însă continuă să testeze diferite tipuri de germeni de fasole, care în anii anteriori au mai fost la originea unor cazuri de intoxicaţii alimentare.
Conform ultimelor date de la Centrul European pentru prevenirea şi controlul bolilor, în Germania au fost raportate 2.231 de cazuri de îmbolnăvire, alte 101 cazuri fiind raportate în alte state la persoane care călătoriseră în Germania. S-au înregistrat 661 de cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU), o complicaţie gravă cauzată de bacterie, şi 22 de decese.
În Marea Britanie s-au semnalat 11 îmbolnăviri, toţi cei afectaţi fiind persoane care călătoriseră în Germania. Nu s-au semnalat cazuri de contaminare de la aceştia la persoane terţe. Trei dintre pacienţii britanici au contractat SHU.
E.coli este o bacterie larg răspândită, are peste 40 de tulpini, iar cea care a cauzat îmbolnăvirile se apreciază că este o tulpină nouă, foarte virulentă. Deşi transmiterea acestei bacterii a fost corelată cu germenii de fasole şi castraveţi provenind din Spania, sursa exactă a contaminării nu a fost confirmată cu certitudine.
Tulpina investigată în Germania cauzează sindromul uremic hemolitic (SHU), o complicaţie generată de un produs al bacteriei numit verocitotoxină. Acesta poate afecta sângele, rinichii şi, în unele cazuri, sistemul nervos. Necesită tratament în spital şi poate fi fatal.
Ca măsură de prevedere, se recomandă ca toate legumele şi fructele proaspete să fie spălate cu atenţie, eventual decojite. De asemenea se recomandă spălarea minuţioasă a mâinilor după manipularea legumelor proaspete, pentru a preveni o eventuală transmitere a bacteriei.
Simptomele includ vomă care persistă mai mult de două zile, diaree pentru mai mult de trei zile, scaun cu sânge, deshidratare.