Ministrul Sănătății a transmis o circulară către medicii de familie prin intermediul direcțiilor de sănătate publică din țară pentru a le reaminti procedurile de diagnosticare și importanța depistării precoce a copilului cu tulburări din spectrul autist, marcând Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului (2 aprilie). Profesioniștii în Sănătatea Mintală a Copilului și Adolescentului din România atrag atenția asupra unei creșteri alarmante a cazurilor diagnosticate cu o tulburare de spectru autist la nivel național.
„Cu cât un copil este diagnosticat din timp și se inițiază terapia, cu atât cresc șansele de recuperare pentru acel copil. Fac un apel către medicii de familie și cei din specialitatea pediatrică să folosească toate metodele necesare pentru identificarea precoce a acestei patologii. Instrumentul cel mai potrivit pe care îl au la îndemână este chestionarul de screening elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală și profilaxie în patologia psihiatrică. De asemenea, cu consultarea specialiștilor și a organizațiilor neguvernamentale care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități, vom gândi o serie de măsuri pentru a asigura adultului cu tulburări din spectrul autist asistența medicală de care acesta are nevoie”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Începând cu anii 1990, incidența şi prevalenţa tulburărilor din spectrul autist au crescut treptat în întreaga lume. Acest fenomen este dezbătut de clinicieni şi cercetători internaționali, iar Autism Society of America consideră că datele raportate de studiile din ţară, cât şi de cele din lume, demonstrează faptul că este vorba de o criză internaţională în sănătate.
Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul.Acest chestionar de screening se aplică în cadrul consultației preventive a copilului, precum și în cadrul consultațiilor preventive anuale ulterioare.