Unul dintre cei mai mai titraţi editori şi traineri din domeniul medical, Liz Wager, a susţinut la Sulina un training de două zile (28-29 mai) destinat profesioniştilor din sănătate, dedicat modului în care aceştia pot ajunge să publice în revistele ştiinţifice medicale de prestigiu.
Liz Wager a prezentat, alături de rolul şi modalităţile prin care editorul poate preveni erorile în publicarea materialelor ştiinţifice, modul cum profesioniştii trebuie să abordeze publicarea cercetărilor proprii sau ale unor cazuri clinice deosebite cu care se întâlnesc în practică. Astfel principalele probleme care pot apărea în publicarea unor materiale ştiinţifice sunt legate de “inventarea” pur şi simplu a datelor, de falsificarea acestora sau de lipsa eticii în cercetare. Conform unui studiu făcut pe baza a 3207 articole, 2% dintre autori au admis că au apelat la una din cele trei modalităţi pentru a-şi completa lucrările, iar 14% au admis că au cunoştinţă de alte situaţii în care autorii au apelat la asemenea practici. Ritmul rapid al publicării rezultatelor din cercetare poate fi un indiciu. Astfel, Liz a dat exemplul lui Jan Hendrik Schön, un fizician german ale cărui materiale au fost retrase din jurnale internaţionale de prestigiu. Astfel, în perioada 1999 – 2001 el a publicat nu mai puţin de 8 articole în Science, 6 în Physics Review, şi 7 în Nature.
“Numărul retractărilor din revistele Medline a crescut în 2008 – 2009 la peste 200 pe an, de la sub 50 până în 2002. Însă şi volumul a crescut mult, astfel încât că procentul retractărilor din total rămâne puţin peste 0,02%”, a explicat Liz Wager.
Evenimentul, susţinut deopotrivă şi de prof. dr. Traian Mihăescu, editorul BMJ – ediţia în limba română, a prilejuit celor peste 20 de participanţi o modalitate interactivă de perfecţionare în publicarea datelor din cercetare, precum şi reîntâlnirea cu Delta Dunării şi oraşul Sulina, locul unde străzile sunt numerotate ca la New York, doar că până la 6, unde există mormântul unui pirat şi unde, în 1856, a fost înfiinţată Comisia Europeană a Dunării, cu zeci de ani înainte ca proiectul Uniunii Europene să capete fiinţă.