Training – premieră în chirurgia robotică

0

Chirurgia robotică a fost subiectul unui training – premieră pentru România, coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din țara noastră, training care a presupus antrenament pe animale de laborator. Workshopul Internaţional în Chirurgie Robotică, desfășurat în perioada 28-29 mai, a fost organizat sub egida Academiei de Ştiinte Medicale din România în parteneriat cu Universitatea de Medicină din Atena şi Institutul Clinic Fundeni și a avut loc la Delta Hospital, spital care deține cel mai modern centru de pregătire pentru chirurgi pe animale de laborator.

„Prin instruirea practică pe animale de laborator ridicăm programul de instruire al chirurgilor la standardele de calitate internaţională şi creştem nivelul de pregătire şi profesionalism al cadrelor medicale din România”, a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu, Preşedintele Academiei de Ştiințe Medicale, menționând obiectivul final al proiectului, de a forma specialiștii de top în chirurgia de ultimă generație, chirugia robotică.

Patru medici chirurgi au beneficiat de instruire şi practică pe animale de laborator – porci anesteziați, cele două zile de workshop-uri fiind moderate de către Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Nikolaos Nikiteas (Universitatea din Atena), specialişti cu o bogată experienţă în chirurgia asistată robotic.

Parteneriatul între Academia de Ştiințe Medicale şi Universitatea de Medicină din Atena inaugurează implementarea unui program de instruire în chirurgia robotică pentru Sud-Estul Europei, care va presupune organizarea periodică a unor astfel de cursuri şi schimburi de experienţă.

„Experienţa unică pe care o oferă un astfel de workshop este unul dintre motivele pentru care am înfiinţat Centrul de Training din cadrul Delta Hospital. Este important antrenamentul pe animalul viu, pentru că permite formarea chirurgului în condiţii foarte apropiate de cele în care va opera ulterior. Nu putem să trecem direct la om atunci când realizăm intervenţii chirurgicale cu înaltă tehnologie. Iar demonstraţiile pe porci anesteziaţi, a căror anatomie seamănă cu cea a omului, iniţiază şi pregătesc tânăra generaţie de chirurgi în tehnici medicale ce înlocuiesc bisturiul cu mare succes”, a spus dr. Cătălin Copăescu, Director General Delta Hospital.

Cursanţii au testat în premieră sistemul chirurgical da Vinci şi două Console dotate cu un simulator de training virtual, folosit în centrele specializate din lume, asemănător cu un simulator folosit la instruirea piloţilor.

Sistemul da Vinci este o platformă robotică proiectată pentru a permite operaţii chirurgicale minim invazive. Constă într-o consolă ergonomică pentru chirurg, un cart cu patru braţe robotice interactive pentru pacient, un sistem performant de vizualizare 3D de înaltă rezoluţie şi instrumente specifice articulate EndoWrist®. Pentru a mişca instrumentele sau a repoziţiona camera, chirurgul îşi mişcă mâinile. Sistemul oferă o vizualizare superioară, dexteritate sporită, precizie îmbunătăţită şi confort ergonomic, ceea ce le permite chirurgilor să efectueze chiar şi proceduri complexe, cum ar fi valve cardiace şi intervenţii chirurgicale pentru cancer, prin incizii de 1-2 cm. Sistemul este aprobat în SUA pentru o gamă largă de intervenţii din domeniile chirurgiei generale, urologiei, ginecologiei, a intervențiilor cardiotoracice.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.