Cea de-a doua doua sesiune de training-uri din cadrul Programului de Management Propriu al Diabetului, creat de Stanford Patient Education Research Center a fost lansată recent la București. Programul constă în şase sesiuni de întâlniri săptămânale și este conceput pentru a le arăta medicilor, asistenţilor, psihologilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi cum să îi înveţe pe pacienţi să îşi gestioneze propria boală. Inițiativa aparține Societății Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Advancing Diabetes Care, Bristol-Myers Squibb, AstraZeneca. În cadrul aceluiași demers, Tarus Media organizează în perioada 25 noiembrie – 20 decembrie 2013 o serie de întâlniri cu pacienţii din Bucureşti, precum şi din alte şase oraşe (Craiova, Constanţa, Bacău, Galaţi, Iaşi şi Cluj).
« Nevoia pentru un asemenea program este uriaşă », a spus conf. Dr. Cristian Serafinceanu, precizând că numărul medicilor diabetologi din România (doar 200) este prea mic raportat la cei 750.000 de pacienți pentru care educarea și informarea este deosebit de importantă în gestionarea bolii.
În cadrul prorgamului, traineri instruiţi vor prezenta profesioniștilor din domeniul medical tehnici de a face faţă cu brio simptomelor diabetului zaharat, cum ar fi oboseala, durerea, hiper/hipoglicemia, stresul si problemele emoţionale ca depresia, furia, teama sau frustrarea, precum şi exerciţii pentru menţinerea forţei şi rezistenţei fizice, sau reguli de urmat pentru o alimentaţie sănătoasă.
« Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem persoanelor cu diabet este că înţelegerea bolii, prin programe de educaţie, devine esenţială pentru viitorul lor», a declarat Dr.Ionut Mogoşanu, unul dintre cei 20 de traineri. «Ne dorim ca pe viitor sa avem traineri şi din rândul membrilor asociaţiilor de pacienţi cu diabet care sunt active la nivel regional», a adăugat acesta.
Mai mult de 1.500.000 de români suferă de diabet, conform datelor Federaţiei Internaţionale pentru Diabet. În ultimul an au murit 18.539 bolnavi de diabet – cifră care plasează ţara noastră în top zece la nivel european la capitolul deceselor bolnavilor de diabet.
Global, se vorbeşte de o adevărată “epidemie” de diabet – 371 de milioane de persoane suferă de această afecțiune în prezent. Anul trecut, 4,8 milioane de persoane au murit din cauza diabetului la nivel mondial, iar în următorii zece ani se estimează că acest număr va creşte cu peste 50%. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2030, diabetul se va plasa pe locul şapte în lume în rândul bolilor cauzatoare de decese; 80% dintre decese se produc în ţările cu venituri mici şi mijlocii.