O echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie Georgia, SUA au creat nanofibre mai subțiri decât un fir de păr pe care celulele canceroase sunt atrase să se deplaseze până în zone ale corpului unde tumorile sunt mai ușor de operat, potrivit BBC News.
Studiile pe animale au arătat că astfel, tumorile cerebrale pot fi micșorate.
Cercetătorii au lucrat cu cancere cerebrale dificil de tratat – numite glioblastoame care au tendința de a se răspândi în interiorul creierului. Pe măsură ce invadează creierul, celulele canceroase se deplasează pe nervi și vase de sânge, iar tehnologia bazată pe nanofibre mimează acestei căi de acces. „Celulele canceroase se fixează pe aceste structuri naturale și călătoresc pe ele ca pe o șină de tren pentru a ajunge la alte părți ale creierului”, a explicat Prof. Ravi Bellamkonda.
Studiile pe animale au arătat că tumorile pot fi atrase în afara creierului și implantate într-un gel toxic cu ajutorul acestei noi tehnologii. Dimensiunea tumorii a ajuns să fie cu 93% mai mică la animalele cărora li se montase astfel de nanofibre decât la șobolanii la care cancerul nu a fost tratat. „Este o modalitate de a aduce tumora la medicament sau tratament și nu medicamentul la tumoră”, a spus Prof. Bellamkonda. „Dacă mutăm tumora pe o cale specificată de noi și apoi o anihilăm, nu se mai reproduce în continuare și numărul celulelor tumorale inițiale scade”.
Specialistul a sugerat că, datorită acestei tehnologii, pe viitor, oamenii ar putea trăi cu cancer, așa cum trăiesc acum cu diabet, chiar dacă nu se va putea vindeca. În plus, va face chirurgia cerebrală mai ușoară – în mod normal, tumoarea și țesuturile din jur sunt înlăturate, însă, la nivelul creierului, înlăturarea oricărui țesut poate avea consecințe importante.