Tratamentul cancerului avansează, crescând, de asemenea, durata supraviețuirii pacienților cu această afecțiune; în România, se menține problema accesului la cele mai noi tratamente validate, au afirmat medicii oncologi prezenți la evenimentul „Tratamente Inovative în oncologie, Terapia personalizată și imunoterapia tumorilor maligne”, care a avut loc ieri la Hotel Ramada Parc București, sub organizarea Tarus Media.
Vorbind în deschiderea conferinței, Dr. Vasile Ciurchea, Președintele CNAS, a pledat pentru cheltuirea eficientă a fondurilor alocate medicamentelor, precum și pentru o mai mare transparență în recomandarea de analize medicale și prescrierea de medicamente, prin intermediul cardului electronic de sănătate și a dosarului electronic.
În cadrul primei sesiuni, Dr. Adina Emilia Croitoru, din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Bucuresti a susținut o prezentare despre tratamentele sistemice în cancerele digestive la nivelul anului 2014. Prof. Dr. Robert Leonard, reprezentantul Imperial College, Londra, Marea Britanie, a vorbit despre profilul molecular al cancerului metastatic și potențialul acestuia în îngrijirea de rutină a pacienților. Conduita terapeutică în cancerul mamar HER2/neu pozitiv, estrogen receptori pozitivi și schimbările aduse de cercetarea medicală pe parcursul ultimului an au reprezentat tematica discursului conf. Dr. Dana Lucia Stănculeanu din cadrul Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, București, în timp ce prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta”, Cluj-Napoca a prezentat realitatea dinamică a terapiei moleculare țintite în carcinomul pulmonar non-microcelular.
Cea de-a doua parte a conferinței a debutat cu prezentarea Dr. Dan Corneliu Jinga, Spitalul Universitar de Urgență, București despre actualitățile în tratamentul sistemic al melanomului malign inoperabil și metastatic. Conf. Dr. Serban Negru de la Centrul de oncologie OncoHelp, Timișoara a susținut o prezentare despre terapia personalizată a cancerului de prostată, iar Dr. Eugeniu Banu , Spitalul Sf. Constantin, Brașov a luat în discuție genomica în tratamentul cancerului.
Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea Dr. Kenneth Russel, Caris Life Sciences, Basel, Elvetia care a luat în discuție evidențierea profilului molecular al tumorilor în vederea individualizării deciziei terapeutice și cu contribuția adusă de asis. univ. dr. Nicoleta Berbec de la Spitalul Clinic Colțea, București care a vorbit despre inovațiile în terapia biologică țintită în leucemia acută limfoblastică.