Depistarea precoce este importantă în cazul unei leziuni cu potențial de evoluție spre cancer, îmbunătățind șansele de vindecare și supraviețuire. Medicii, activiștii, dar și pacienții care au trecut prin cancere de piele subliniază că screeningul și prevenția sunt foarte importante, mai ales întrucât există opțiuni de terapie. În ultimii ani, numărul pacienților diagnosticați cu cancer de piele a crescut îngrijorător. Însă specialiștii internaționali estimează că cifra acestora va crește cu până la 50% până în anul 2040.
Campania de prevenire a cancerului de piele „Soare fără Pete”, organizată de Asociația OncoPacienților Phoenix, aflată la cea de-a șasea ediție, a desfășurat opt sesiuni de screening în București, dar și pe litoral, în perioada verii. „Aici, dintre beneficiarii investigați, aproximativ 7% au avut suspiciune de cancer de piele, chiar de melanom la un caz și au fost sprijiniți cu recomandări către medic”, a explicat președintele fondator Ioana Cristea.
Asociația OncoPacienților Phoenix a organizat o sesiune și la Palatul Copiilor din București, având dreot scop informarea, distribuirea de materiale despre autoexaminarea prin regula ABCDE, dar și realizarea de consultații și dermatoscopii.
Dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatolog, șef de lucrări la UMF „Carol Davila”, București, a susținut o prezentare despre importanța protecției solare, prevenție și recomandări medicale, menționând că mulți tratează cu superficialitate acest aspect, chiar și cei care sunt informați; de exemplu, fie folosesc protecție solară doar la plajă, fie aplică o cremă în cantități reduse.
Pe toată durata desfășurării campaniei, din luna mai până în luna septembrie, pe litoral, dar și în București, au fost distribuite peste 10.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE.
La Institutul Oncologic București s-a desfășurat o altă componentă a campaniei: acțiunea „OncoPachetul SFP 2022” prin intermediul căreia, pacienții cu cancer de piele internați au primit peste 150 de pachete cu creme de piele.
În cadrul campaniei „Soare fără Pete” 2022 s-a mai organizat online și evenimentul „Cancerele de piele în sezon estival – de la protecție, prevenție și screening, până la diagnostic timpuriu și tratament”. La acțiunea găzduită de platforma de sănătate Pacientul 2.0 în luna mai (luna cancerelor de piele), au fost invitați mai mulți medici, care au tras un semnal de alarmă cu privire la expunerea necontrolată la soare. Specialiștii au menționat, de asemenea, importanța controalelor pentru stabilirea unui diagnostic în fază incipientă și pentru inițierea tratamentului.