Tratat de neurochirurgie (vol II)

0

Din primul „Tratat de neurochirurgie” românesc a apărut volumul al II-lea, care completează abordarea patologiei neurochirurgicale cu valoroasa experiență a unui colectiv de autori coordonați de prof. Dr. MSc. Alexandru Vlad Ciurea.

Volumul prezintă la început personalitățile românești care au inițiat dezvoltarea acestei specialități atât la București, cât și la Cluj, Timișoara și Iași.

Cele 27 de capitole ale volumului tratează principalele probleme din neurochirurgie dintr-o perspectivă pragmatică, tratatul fiind gândit ca un instrument util în special neurochirurgilor, dar și medicilor din alte specialități – neurologie, psihiatrie, radiologie, oftalmologie, ORL, anestezie, psihologie.

Sunt prezentate clinic, paraclinic și terapeutic Hemoragia subarahnoidiană și anevrismele intracraniene, cu modalitățile terapeutice disponibile, neurochirurgicale și endovasculare. În abordarea Malformațiilor arteriovenoase cerebrale sunt prezentate tehnici imagistice de vârf, cum ar fi PET (positron emission tomography) și SPECT (single photon emission computed tomography). Alte capitole tratează Cavernoamele cerebrale, Supurațiile endocraniene neurochirurgicale, cu cele trei strategii terapeutice din abcesul cerebral – antibioterapia, puncția abcesului și antibioterapia și excizia abcesului cu antibioterapie.

Domenii foarte importante sunt Tratamentul chirurgical al epilepsiei, în care abordarea interdisciplinară presupune colaborarea între neurologi, psihologi, psihiatri, specialiști în neuroimagistică și neurochirurgi, și Tratamentul neurochirurgical al tulburărilor de tonus și mișcare, capitol care include boala Parkinson, tremorul esențial, tremorul secundar sclerozei multiple, tremorul posttraumatic, distonia cervicală, hemispasmul facial, spasticitatea.

Un alt capitol prezintă Tratamentul neurochirurgical în durerea cronică, apoi tehnicile de Neuronavigație, și modul de producere, tratamentul, recuperarea și implicațiile psihologice în Traumatismele vertebro-medulare.

Patologia degenerativă cervicală, toracală și mai ales cea lombară, cea mai frecventă în neurochirurgie, reflectă experiența complexă a specialiștilor români.

Un capitol important este Radiochirurgia stereotactică gamma-knife, care prezintă această alternativă de tratament în malformațiile arteriovenoase cerebrale, meningioamele cerebrale, schwanoamele vestibulare, tumorile pituitare, metastazele cerebrale, nevralgia trigeminală.

Nu este uitat nici Managementul în secțiile de neurochirurgie, domeniu recunoscut ca unul cu o disciplină de fier.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.