O fetiţă suferind de paralizie cerebrală a fost salvată printr-un transplant cu propriile celule stem recoltate la naștere, realizat la Duke University Hopital (SUA), în decembrie 2013, anunță printr-un comunicat de presă Cord Blood Center Ungaria, parte a Grupului Internaţional Cord Blood Center. Printre primii copii ale căror vieți au fost salvate prin transplantul propriilor celule stem recoltate de Cord Blood Center se află și un român – Alex, de trei ani.
Toate cheltuielile privind transportul Lenei şi a familiei acesteia, precum şi accesul la tratament au fost suportate de către Grupul Internaţional Cord Blood Center. Tratamentul cu celule stem a fost administrat de către Dr. Joanne Kurtzberg, expert de talie mondială în terapiile cu celule stem.
Lena şi sora ei geamăna s-au născut în 2011. Din cauza unor complicaţii apărute la naştere, medicii au decis în favoarea operaţiei cezariene. În ciuda acestor complicaţii, fetiţele s-au dezvoltat normal însă, când gemenele aveau 4 luni, părinţii Lenei au observat că aceasta nu îşi putea mişca mâna şi piciorul stâng.
Paralizia cerebrală, de care suferea Lena, apăruse ca urmare a hipoxiei (lipsa alimentarii cu oxigen a creierului), fie în timpul naşterii sau în perioada intrauterină. Analizele făcute micuţei Lena de către experţii de la clinica din SUA, cât şi testele realizate pe grefa procesată şi stocată de către specialiştii de la Cord Blood Center, au stabilit faptul că infuzia cu celule stem putea fi administrată. „Nu mi-am putut imagina că vom avea nevoie să folosim aceste celule stem atât de curând. Fiecare părinte doreşte să îşi vadă copilul crescând, iar când acesta este bolnav, încearcă să facă totul pentru a-l ajuta. Suntem fericiţi că am optat pentru recoltarea de celule stem la naştere, este o decizie pe care o iei o dată în viaţă“, afirmă mama fetiţei.
Odată infuzate în corp, celulele stem ajută la refacerea zonelor afectate, în cazul Lenei, a unor zone din creier. „Bazându-ne pe experienţă anterioară, putem spune că primele rezultate ar trebui să apară în 3-6 luni” – a explicat Dr. Joanne Kurzberg. Contactaţi de curând, părinţii Lenei au afirmat că fetiţa a început să îşi folosească mâna stângă, lucru pe care nu îl făcea înainte de administrarea tratamentului.
Starea lui Alex, băieţelul din România care a beneficiat de transplant la începutul anului 2013 s-a ameliorat – înregistrând achiziţii la nivel cognitiv şi fiind mult mai prezent şi sensibil la stimuli.