Trei oameni de știință împart Premiul Nobel al anului 2011 pentru Fiziologie sau Medicină

0

Bruce A. Beutler și Jules A. Hoffmann au primit, pe de o parte, Premiul Nobel pentru descoperirile legate de activarea înnăscută a imunității, în timp ce Ralph M. Steinman a primit disctincția pentru descoperirea celulelor dendritice și a rolului lor în imunitatea adaptivă, a anunțat Adunarea pentru Premiul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm.

“Laureații Premiului Nobel din acest an au revoluționat înțelegerea noastră asupra sistemului imunitar prin descoperirea unor principii cheie pentru activarea sa. Munca lor a deschis noi perspective pentru dezvoltarea prevenției și a terapiilor împotriva infecțiilor, cancerului și bolilor inflamatorii” și-a motivat răspunsul Adunarea pentru Premiul Nobel.

Descoperirile celor trei laureați au arătat cum etapele înnăscute și adaptive ale răspunsului imunitar sunt activate, oferind astfel noi căi de cercetare asupra mecanismului de apariție a bolilor. Beutler și Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc anumite microorganisme și activează imunitatea înnăscută, primul pas în răspunsul imunitar al organismului. Steinman a descoperit celulele dendritice ale sistemului imunitar și capacitatea lor unicat de a activa și regulariza imunitatea adaptivă, o etapă mai târzie a răspunsului imunitar prin care microorganismele sunt eliminate din corp.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.