Tulburările psihice și de comportament sunt percepute de români ca fiind mai grave sau la fel de grave ca și majoritatea bolilor, cu excepția cancerului, potrivit studiului “Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației României”, realizat de compania IMAS și lansat cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății. De asemenea, 78,9% dintre români apreciază că un pacient care suferă de tulburări psihice şi de comportament (TPC) poate să ducă o viață normală dacă urmează tratamentul potrivit.
Conform rezultatelor studiului, doi din trei români declară că au o relație directă sau indirectă cu bolile mintale: aproximativ 20% dintre cei intervievați afirmă că au un cunoscut care suferă de o tulburare psihică și de comportament și, cumulat, 28% indică aici un membru al familiei – rudă îndepărtată sau mai apropiată. Totuși, 68,9% dintre români nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană cu TPC, iar aproape 45% nu ar accepta ca un pacient să le fie coleg de serviciu sau prieten. Mai mult decât atât, aproape 30% dintre respondenţi nu ar fi de acord să locuiască pe aceeaşi stradă cu o persoană care suferă de TPC. Întrebați care sunt principalele TPC de care se tem cel mai mult, majoritatea românilor au indicat depresia, demența și schizofrenia.
În accepțiunea celor intervievați, îngrijirea unei persoane care suferă de o tulburare gravă (demență, schizofrenie, dependența de alcool și de droguri) ar trebui realizată mai degrabă într-o instituție specializată în tratarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală (55%) decât în familie, în timp ce pentru îngrijirea bolnavilor cu tulburări ușoare (depresie, anxietate) respondenții apreciază că este suficient să primească îngrijire la domiciliu.
„Pacienţii care suferă de tulburări psihice şi de comportament (TPC) îşi pot ţine boala sub control prin tratament adecvat. Opţiunile terapeutice actuale oferă pacienţilor independenţa necesară pentru a avea şansa la o viaţă normală. Este nevoie însă de alinierea legislaţiei și implementarea întocmai a acesteia, astfel încât pacienţii care suferă de tulburări psihice și de comportament să poată avea asigurat accesul la tratament și la servicii sociale integrate. Integrarea activă în societate a pacienţilor care suferă de tulburări psihice şi de comportament este posibilă prin mecanisme de suport social”, a declarat Ștefan Bandol, președinte al Asociației Aripi, care reprezintă pacienții cu TPC din România.
Aproape 29% dintre români apreciază că persoanele cu TPC sunt nevoite să se confrunte în principal cu reacția societății și peste 85% sunt de părere că persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni sunt privite în general mai rău în societate: discriminare la locul de muncă, în relația cu băncile, cu sistemul educațional, în sistemul de administrație publică sau în sistemul medical.