UE: reguli mai stricte privind informațiile despre medicamente

0

Informațiile referitoare la medicamentele pe bază de rețetă trebuie să slujească interesul pacienților de a obține date corecte și imparțiale, și nu pe cel al companiilor farmaceutice, conform unor modificări legislative adoptate la nivel european la sfârșitul lunii octombrie. Parlamentul European a adoptat două rapoarte legislative: un regulament privind aspectele tratate la nivel european și o directivă privind regulile aplicabile de statele membre la nivel național. Aceste texte urmează a fi discutate în cadrul Consiliului.

Christofer Fjellner, raportorul din partea Parlamentului, a declarat: “Am schimbat obiectivul legislației de la drepturile companiilor farmaceutice de a disemina informații, la dreptul pacienților de a obține informațiile pe care le doresc. Această legislație aduce îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea și cantitatea informaților puse la dispoziția pacienților”. Prin noua legislație sunt clarificate obligațiile și posibilitățile companiilor farmaceutice de a transmite informațiile referitoare la medicamente, urmărind prevenirea furnizării informațiilor nesolicitate și a pubicității mascate. Astfel, deputații consideră că producătorii de medicamente trebuie să furnizeze informații precum caracteristicile produsului, eticheta și prospectul, dar și o versiune accesibilă în mod public a raportului de evaluare. Companiile farmaceutice pot furniza și alte informații nepromoționale, ca de exemplu cele privind schimbările de ambalaj sau de preț. Deși publicitatea evidentă la medicamentele pe bază de rețetă este deja interzisă în UE, interpretarea diferită a regulilor în statele membre face ca diferența dintre informație și publicitate să fie foarte mică. Pentru a clarifica acest lucru, deputații consideră că trebuie interzisă difuzarea informațiilor referitoare la medicamentele eliberate pe bază de rețetă atât prin intermediul radioului și a televiziunii, cât și prin ziare și reviste.

Statele membre trebuie să furnizeze informații online

Statele membre sunt responsabile pentru adoptarea regulilor naționale privind informarea publicului asupra medicamentelor comercializate în statul respectiv, inclusiv prin crearea unor website-uri speciale. Informațiile care trebuie să fie disponibile se referă la prospect, raportul de evaluare al produsului și la afecțiunile care pot fi tratate cu medicamentul respectiv. Informarea trebuie să fie accesibilă inclusiv persoanelor cu dizabilități. (Delia Budurcă) <<<

Editia print luna decembrie 2010

About Author

Medica Academica

Comments are closed.