UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în topul universităților reprezentative din România

0

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se situează pe locul 4 în Metarankingul Universitar pe anul 2021, realizat de Ministerul Educației; topul clasifică cele mai performante instituții de învățământ superior la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale ale universităților, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Pe primele locuri se află Universitatea Babeș-Bolyai (locul 1), Universitatea din București (locul 2) și Universitatea Politehnica din București (locul 3).

„Poziționarea universității noastre în acest clasament reprezintă o confirmare a faptului că, prin rezultatele muncii colegilor noștri, ne situăm în rândul elitelor. Deși suntem o universitate mică, cu doar trei facultăți, comparativ cu alte instituții de învățământ superior incluse în acest clasament, avem o valoare incontestabilă, recunoscută nu doar la nivel național, ci și pe plan internațional. O astfel de poziționare ne aduce avantajul de a beneficia de finanțări suplimentare, prin care vom susține proiectele educaționale și de cercetare din cadrul universității. Astfel, vom continua să dezvoltăm noi proiecte în domeniul medical și farmaceutic, care vor fi oferi beneficii comunității noastre academice, dar mai ales societății”, a afirmat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Top 10 universități românești include, pe lângă universitățile de pe podium: două universități de medicină (Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca – locul 4 și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti – locul 8), două universități comprehensive (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – locul 5 și Universitatea de Vest din Timişoara – locul 7), două universități tehnice (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – locul 9  și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi – locul 10), o universitate hiper-comprehensivă (Universitatea „Transilvania” din Braşov – locul 6).

Finanțarea cercetării în universități, distribuită în funcție de acest top

Metarankingul naţional este un mecanism de ierarhizare conceput pe baza analizei a nouă clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite prin ordinul Ministerului Educației. Au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat, dintr-un total de 54 și o singură universitate privată, dintr-un total de 40.

Acest metaranking reprezintă un instrument de analiză și un criteriu obiectiv de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistemul universitar care va permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanță. Fondul bugetar pentru finanțarea cercetării științifice în universități, pentru anul 2022, este de 100.000.000 de lei –  45% din fondurile alocate în acest sens vor fi repartizate în funcție de poziția universității în metarankingul universităților din România pentru anul 2021.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.