Un studiu realizat de Școala de Medicină din cadrul Universității Carolina de Nord a stabilit că 31% dintre copiii la care s-a identificat riscul de tulburare din spectrul autist la vârsta de un an au primit confirmarea diagnosticului până la trei ani. În plus, la 85% dintre copiii cu risc crescut de apariție a autismului conform rezultatelor unui chestionar completat de părinți după ce copilul a împlinit un an, s-au semnalat și alte probleme de dezvoltare, potrivit cercetătorilor din cadrul programului PEARLS (Program for Early Autism, Research, Leadership and Service).
Și în România s-a pus problema ca medicii de familie să completeze un chestionar de evaluare a riscului de apariție a autismului la copiii cu vârsta de peste un an când aceștia sunt aduși la consultații de rutină. “La ultima întâlnire pe care am avut-o cu autoritățile nu s-a tras nicio concluzie legată de acest screening. S-a redus numărul de întrebări din chestionar pentru facilitarea completării acestuia de către medicul de familie, dar deocamdată Casa de Asigurări de Sănătate nu are bani pentru începerea acestui proiect. La vârsta de un an se poate pune deja un diagnostic de tulburare din spectrul autist, iar dacă începe terapia, copilul se poate recupera, poate deveni normal”, a declarat, pentru Medica Academica, Simona Naghiu, președintele Asociației „Captivi în propria minte” dedicată copiilor cu autism.
Rezultatele studiului PEARLS indică faptul că o majoritate copleșitoare a copiilor la care se identifică riscul de autism prin intermediul chestionarului completat de părinți manifestă un retard în dezvoltare până la vârsta de trei ani care ar justifica o intervenție timpurie, au comentat cercetătorii.
În România nu există statistici oficiale cu privire la numărul de copii cu autism, însă organizațiile de părinți estimează că aproximativ 30.000 de copii sunt afectați de această tulburare. Numărul copiilor cu autism a crescut în ultimii ani la nivel internațional, datorită unei mai eficiente diagnosticări. În SUA, unu din 88 de copii suferă de autism. În Franța, rata autismului este de 1 la 150, iar în Germania numărul copiilor diagnosticați cu această tulburare a crescut cu 30% între anii 2000 și 2005.