Un nou vaccin împotriva malariei folosește paraziți activi

0

Utilizarea unor paraziți activi, dar slăbiți, care produc malarie, ar putea reprezenta baza unui vaccin împotriva acestei boli, potrivit unui articol din jurnalul de specialitate Science care prezintă studiile clinice realizate pe oameni și animale.

Malaria ucide aproape un milion de oameni în fiecare an și este transmisă la om prin mușcătura unui țânțar infectat. Paraziții malariei aflați în stadiul incipient, sporozit al dezvoltării lor ajung la ficat unde se multiplică și se răspândesc în restul corpului prin sânge.

Cercetătorii au creat un vaccin împotriva Plasmodium falciparum, cel mai periculos dintre paraziții care cauzează malarie, purificând acești sporoziți și slăbindu-i prin intermediul radiațiilor. În urma unui studiu clinic la care au participat 80 de voluntari adulți sănătoși, vaccinul, numit PfSPZ, a fost considerat a fi sigur și a indus un răspuns imun atunci când a fost administrat intradermic sau subcutanat. Într-un subgrup de 40 de voluntari cărora li s-au administrat doze diferite de vaccin și apoi li s-a transmis malaria, PfSPZ a protejat doar doi împotriva infecției. Rezultatele studiilor follow-up la maimuțele rhesus și șoareci au arătat că schimbarea metodei prin care vaccinul este administrat ar putea îmbunătăți protecția, prin stimularea răspunsului celulelor CD8+ T la nivelul ficatului, locația inițială a infecției. Așadar, administrarea intravenoasă ar putea induce un răspuns imun semnificativ mai important la nivelul ficatului decât cea subcutanată sau intradermală, având, așadar, un efect mai puternic în prevenția malariei.

Cercetătorii vor  lansa în această toamnă un studiu clinc uman pentru administrarea intravenoasă a PfSPZ care va examina siguranța și eficiența vaccinului și va oferi ocazia specialiștilor să analizeze modul în care vaccinul induce răspunsul imun la nivelul celulelor ficatului, astfel încât formula să poată fi îmbunătățită.

Cercetarea a fost derulată de specialiști americani din cadrul Vaccine Research Center (VRC) al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, împreună cu o echipă extinsă de colaboratori.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.