Un pahar cu bere băut în fiecare zi poate avea un aport important în prevenirea bolilor cardiace, arată un studiu efectuat în Laboratoarele Fondazione di Ricerca e Cura “Giovanni Paolo I,” din Italia, ale cărui rezultate au fost publicate de European Journal of Epidemiology, potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie România.
Studiul realizat de cercetătorii italieni s-a desfăşurat la finele anului trecut şi a inclus analiza altor 16 studii efectuate pe mai mult de 200.000 de participanţi. Cercetătorii au observat că persoanele care consumă un pahar de bere pe zi prezintă un risc de a dezvolta boli cardio-vasculare cu 31% mai redus decât cei care nu consumă această băutură.
„Rezultatele studiului sunt îmbucurătoare pentru iubitorii de bere, cărora li se reconfirmă practic un beneficiu pe care consumul moderat de bere îl are – scăderea incidenței bolilor cardio-vasculare. Datorită compoziţiei sale, berea, consumată însă cu moderaţie – condiţia obligatorie pentru ne afla în zona de beneficii pentru organism – poate creşte cantitatea de „colesterol bun” (colesterol HDL), astfel încât riscul apariţiei bolilor coronariene se reduce. Iată că berea este un obiect de studiu interesant pe toate meridianele şi sunt convinsă că în viitor vom avea semnale la fel de pozitive ca urmare a derulării unor studii şi în România, prin intermediul burselor de cercetare pe care Centrul de Studi despre Bere, Sănătate şi Nutriţie le acordă.”, afirmă Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Cercetătorii au identificat de asemenea şi alte calităţi ale berii care nu se regăsesc în cazul altor băuturi alcoolice. Aceasta conţine mai multă apă – în proporţie de peste 90%. În plus, berea conţine carbohidraţi, potasiu, magneziu şi vitamine de tip B, inclusiv acid folic. Astfel, un pahar de bere pe zi oferă peste 15% din doză zilnică recomandată a acestor substanţe. În plus, consumată moderat, poate scădea nivelul de homocisteina din sânge, care în cantităţi mari este un factor activ în producerea bolilor de inimă.
Studii paralele desfăşurate în comunităţi în care se consumă berea, din Australia şi Cehia, leagă de asemenea consumul moderat de bere de scăderea riscului de apariţie a bolilor de inimă. Astfel, 3.000 de băutori de bere care au participat la studiu în Australia, pe o perioadă de 10 ani, au înregistrat un risc de îmbolnăvire cu peste 20% mai mic faţă de cei care nu au consumat aceasta băutură. În plus, un studiu desfăşurat în Cehia a demonstrat că bărbaţii cu cel mai mic risc de a suferi un atac de cord beau între 4 şi 9 litri de bere pe săptămână, adică între 7 şi 15 pahare pe săptămână, înscriindu-se astfel în limitele unui consum de bere moderat.