Un singur medicament imuno-oncologic decontat de stat

0

Un singur medicament imuno-oncologic este decontat de stat, pentru o singură indicație terapeutică – melanom malign metastatic, începând cu luna mai 2017, au subliniat specialiștii în cadrul evenimentului „ASCO 2017: Noutăți în Abordarea Cancerului” . Pe piața din România mai există cinci medicamente imuno-oncologice pentru diverse indicații terapeutice.
În prezent, 4.000 de bolnavi de cancer pulmonar ar avea nevoie de imunoterapie, dar dosarul depus la Casa de asigurări de sănătate pentru decontare nu a primit încă o decizie. Un astfel de tratament ajunge la un cost de 7.000 de euro pe lună. Dintre pacienții cu cancer pulmonar în stadiu metastatic (adică 75% din numărul total al bolnavilor de cancer pulmonar), cel puțin două treimi dintre pacienți ar avea nevoie de imuno-oncologie.
Cea mai diferită tumoră, cu cel mai mare potențial de a produce antigeni, este melanomul malign. Aceste tumori acumulează cele mai multe modificări genetice, ceea ce poate induce apariția de mai mulți antigeni – sute sau chiar mii de modificări genetice față de celulele normale, în cazul melanomului malign metastatic.
În ceea ce privește rezultatele înregistrate, în melanomul malign metastatic, rata de răspuns este situată între 30-40%. Remisiunile complete apar la 10-15% dintre pacienți. În cazul melanomului, există deja o combinație de imunoterapie care face ca procentul să crească la 60-70% rata de răspuns, iar procentul de remisiuni complete – 25% dintre pacienți. Pentru ca medicamentul imuno-oncologic utilizat în România să fie decontat de stat și pentru o altă indicație terapeutică, este nevoie ca acesta să treacă printr-un îndelung proces birocratic.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.