Un test de respirație poate detecta cancerul la plămâni, diferențind între diverse tipuri de boală, arată un studiu realizat în cadrul Clinicii Cleveland, SUA și publicat în Journal of Thoracic Oncology (JTO), jurnalul oficial al Asociaței Internaționale pentru Studiul Cancerului la plămâni.
Testul are o acuratețe de peste 80%, comparativă cu cea a tomografiei computerizate. Prima generație de senzor colorimetric poate identifica subtipuri de cancer – adenocarcinom, celule scuamoase cu o precizie care se apropie de 90%. De asemenea, poate face diferența între stadiul I și II de cancer sau stadiul III și IV cu o acuratețe de aproximativ 79%, venind în sprijinul identificării cancerului la plămâni în stadii cât mai timpurii.
Senzorul detectează tiparul unic al componentelor organice volatile din respirație. Această “semnătură” indică metabolismul activ al tumorii și poate oferi informații complementare tomografiei, având capacitatea de a ajuta clinicienii să distingă între nodulii beningni și cei maligni.
Posibilitatea utilizării unui astfel de test vine la momentul potrivit, având în vedere că screeningul pentru cancerul la plămâni ar trebui extins la nivelul populației cu grad de risc ridicat, au menționat specialiștii americani.
Metabolomx, compania care produce testul, a început studiile pentru următoarea generație de teste, de la care se așteaptă să fie de o sută de ori mai senzitive la detectarea elementelor chimice din respirație, acestea fiind de multe ori prezente în concentrații foarte reduse.