Una din cinci femei cu cancer la sân care și-a operat sânul parțial în loc să realizeze o masterectomie completă sfârșește prin a fi nevoită să facă o altă operație, potrivit unui studiu publicat în BMJ.
În cazul pacientelor al căror cancer se află într-o fază incipientă și este mai greu de detectat, rata de reoperare crește la una din trei femei, arată cercetarea realizată de London School of Hygiene and Tropical Medicine.
În Anglia, 58% dintre femeile cu cancer la sân fac operații care să le permită păstrarea sânului. Studiul afirmă că realizarea unei alte operații întârzie reluarea cursului normal al vieții pentru femei, cauzează tulburări pe plan emoțional și necesitatea unor intervenții suplimentarea de reconstrucție a sânului.
Probabilitatea unei noi operații este mai mare în cazul femeilor cu afecțiune precanceroasă când tumorile sunt mai greu de detectat (29,5%) comparativ cu cele care suferă de cancer ivaziv izolat.
“Rata reoperării ar trebui redusă prin consilierea mai precisă a pacientelor de către medici. Acestea trebuie să cunoască toate aspectele problemei pentru a lua o decizie informată”, a comentat prof. Jerome Pereira, autor al cercetării.
Potrivit studiului, este mai puțin probabil ca femeile în vârstă și cele dintr-un mediu socioeconomic sărac să își repete operația. Reapariția cancerului poate fi redusă și prin alte tratamente, cum ar fi radioterapia, terapia cu hormoni sau chimioterapia.