Ungaria renaționalizează spitalele după ce le-a privatizat

0

Lipsa de coordonare între furnizorii de servicii de sănătate și între diversele niveluri ale activității medicale reprezintă una dintre cele mai importante ineficiențe ale sistemului medical din Ungaria, potrivit unei analize publicate de British Medical Journal. Reformele care au încercat să rezolve aceste probleme s-au concentrat în special pe soluţii la nivelul sistemului public. Totuși, privatizarea spitalelor şi introducerea unui model competitiv de asigurări de sănătate au fost constant luate în discuţie.
Parlamentul a aprobat planul de a privatiza conducerea Administraţiei Fondului Naţional pentru Sănătate şi de a acorda companiilor posibilitatea de a gestiona îngrijirile medicale, însă decizia a fost revocată la începutul lui 2008, când populaţia a votat împotriva introducerii unei taxe pentru accesarea sistemului sanitar, în cadrul unui referendum. În prezent, Guvernul a revenit la o abordare centrată pe sectorul public, hotărând recent să naţionalizeze cele 12 spitale din Budapesta. Măsura a fost extinsă la nivelul tuturor spitalelor şi policlinicilor deţinute de stat, ceea ce reprezintă un pas în plus către un sistem de tipul “NHS”-ului din Marea Britanie.
Sistemul medical din Ungaria se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză de la căderea regimului comunist, multe dintre problemele sale fiind familiare României. Țara are printre cei mai slabi indicatori de sănătate din Europa, finanțarea publică a sistemului se află în declin, sumele plătite de pacienți din buzunar pentru serviciile medicale sunt ridicate, iar mediul încurajează plățile informale. În plus, forța de muncă din domeniul sănătății se diminuează ca număr, drept urmare a migrării personalului calificat în alte țări europene, atras fiind de salariile mai mari.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.