Unitățile sanitare care percep taxe pentru fertilizarea in-vitro, avertizate de Minsterul Sănătății

0

Unităţile sanitare publice sau private admise în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer riscă excluderea din acest program dacă percep  co-plată de la pacienţi pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Aceste proceduri sunt gratuite, fiind achitate de către Ministerul Sănătăţii din fondurile alocate programului.

“Am primit mai multe sesizări din partea cuplurilor care au început să depună dosarele medicale pentru a putea accesa programul. Acestea semnalează perceperea de către unele centre medicale a unor taxe suplimentare pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro.  Am cerut să fie analizate toate aceste sesizări şi, dacă se dovedeşte că unităţile percep taxe, nejustificat, acestea vor fi sancţionate şi excluse de la derularea programului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Începând cu 1 iunie 2011, în premieră, Ministerul Sănătăţii a demarat Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în cadrul căruia se asigură, gratuit, fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro şi  monitorizarea evoluţiei cazului până în săptămâna a 13-a de sarcină inclusiv pentru cuplurile infertile.

Conform Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 765/2011, art 7, alin e), unităţile sanitare implicate în program au obligaţia de a prezenta o declaraţie pe propria răspundere privind neperceperea, de la cuplurile incluse în subprogramul FIV/ET, a coplăţii pentru activităţile specifice.

About Author

Raluca Bajenaru

Leave A Reply