Piaţa farmaceutică a marcat o uşoară creştere la nivel de trimestru, deşi la nivel de an evoluţia rămâne stagnantă, arată datele studiului Pharma & Hospital Report publicat de Cegedim România.
Astfel, în trimestrul al doilea 2014 piaţa farmaceutică – mai exact, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România – a crescut cu 5,7%, la 3,01 miliarde lei la preţ de distribuţie.
“Evoluția din trimestrul al 2-lea a fost peste cea din primul trimestru, ceea ce confirmă reziliența pieței farmaceutice: creșterea trimestrială de +5,7% a dus creșterea semestrială la +2,0%, iar evoluția la 12 luni este de -0,4% în lei. În condiţiile în care cel mai probabil lista de medicamente compensate va fi actualizată spre sfârșitul anului, impactul acesteia va fi marginal pentru anul 2014, astfel că menținem prognoza actuală de scădere cu -0,3% în lei. Pentru anul 2015 estimăm o creștere modestă a pieței, de +1,8% în lei”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim România.
La nivel de trimestru, faţă de trimestrul al 2-lea al anului 2013, valoarea medicamentelor pe bază de reţetă (Rx) eliberate în farmacii a crescut cu 4,5% (2,15 miliarde lei), a medicamentor fără prescripţie (OTC) cu 12,8%, la 0,46 miliarde lei, în timp ce segmentul de spital a crescut cu 4,6%, la 0,40 miliarde lei.
Spre deosebire de creşterea din ultimele 5 trimestre, în trimestrul 2 se remarcă o tendință de revenire prin rate de creştere pozitive, atât în unităţi (3,2%) și zile de tratament (6,9%), cât şi în valoare, în lei (5,7%) sau în euro (4,9%).
La nivelul ultimelor 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014) valoarea totală a pieţei a fost de 11,9 miliarde lei, în scădere cu 0,4% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (iulie 2012 – iunie 2013).
Pe segmente, ratele de creştere în RON au fost de 1,5% pentru Rx în farmacii, 5,4% pentru OTC şi 1,5% pentru spitale.
În privinţa evoluţiei principalelor grupe terapeutice, au progresat peste media ultimelor 12 luni medicamentele neoplazice și imunomodulatoare (3,7%) și pentru sistemul cardiovascular (0,6%); în valoare, creșterea medicamentelor pentru sistemul digestiv și metabolism (5,3%) și pentru antineoplazice și imunomodulatoare (3,8%) este superioară celorlalte grupe.
Topul principalelor companii farmaceutice are pe cea mai înaltă treaptă compania Hoffmann la Roche, urmată de Sanofi (inclusiv Zentiva) şi Novartis. Topul continuă cu Servier, Pfizer, GSK, Ranbaxy, Astra Zeneca, Merck & Co şi KRKA.
Cegedim România este lider pe piața locală de servicii specializate pentru industria farmaceutică, având în prezent peste 100 de clienți. Pe lângă datele de vânzari, segmentul de activitate cel mai matur, compania furnizează soluții pentru managementul forțelor de promovare, informații despre persoanele și locurile de muncă din domeniile medical și farmaceutic, servicii de cercetare de piață și informații despre promovarea și prescrierea medicamentelor. În prezent, compania numără 70 de angajați și un număr variabil de colaboratori, realizând venituri de 5,4 milioane euro în 2013.