Utilizarea telemedicinei în caz de dezastre și pentru managementul crizelor, dezbătută la Moscova. România, lider de proiect

0

România este liderul unui proiect derulat de programul NATO/ Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS) – Federaţia Rusă în domeniul telemedicinei care vizează asigurarea serviciilor medicale prompte în cazul dezastrelor sau managementului crizelor, arată un comunicat al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Externe.

Proiectul este conceput în trei etape. Prima etapa a proiectului a fost constituită de seminarul derulat la Bucureşti, pe 3-4 septembrie 2012, cu titlul Către o capabilitate multinaţională în domeniul telemedicinei, destinată furnizării serviciilor medicale în cadrul răspunsului la dezastre şi gestionării crizelor. În perioada 11-12 martie a.c., s-a desfăşurat cea de-a doua etapă – seminarul avansat de cercetare de la Moscova, cu tema Telemedicina în managementul crizelor: Dezvoltarea capabilităţilor cu partenerii, organizat sub egida programului NATO-SPS.

Delegaţia României, condusă de dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi co-director al proiectului, a fost alcătuită din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).

Acţiunea, finanţată din fonduri NATO SPS, s-a bucurat de participarea a 60 de experţi provenind din 18 state Aliate şi partenere, precum si a unor reprezentanţi ai Secretariatului Internaţional, respectiv ai Secretariatului Militar Internaţional al NATO, ai Agenţiei NATO pentru Comunicaţii şi Informatică, ai Agenţiei Spaţiale Române, Centrului NATO de Excelenţă pentru medicină militară din Budapesta şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Priorităţile proiectului pentru perioada următoare vizează identificarea şi eficientizarea utilizării capabilităţilor naţionale existente pentru oferirea de asistenţă la nivel internaţional în cazul producerii unor dezastre, precum şi în managementul crizelor, stabilirea unor proceduri de lucru optime, precum şi interconectarea sistemelor naţionale de telemedicină, în cadrul unui sistem multinaţional.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.