Vaccinarea anti-HPV și screeningul – soluții de prevenire a cancerului de col uterin

0

 

Screening-ul și vaccinarea anti-HPV reprezintă șanse la viață pentru femeile din România, subliniază Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, formată la inițiativa Fundației Renașterea, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenție a Cancerului de Col Uterin (20 – 26 ianuarie). Cancerul de col uterin reprezintă singura formă de cancer care poate fi prevenită printr-un vaccin, iar România se situează pe primul loc în Europa privind incidența și prevalența acestui tip de cancer. Conform raportului Organizației Mondiale a Sănătății din 2013, cancerul de col uterin este cea mai întâlnită formă de cancer la femeile cu vârsta între 15 si 44 de ani în România, peste 3400 de femei fiind diagnosticate anual cu acestă boală.

“Organizația Mondială a Sănătății recomandă două măsuri principale de prevenție: primară – vaccinarea și secundară – screening-ul. În Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în 21 de țări, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveția și Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste 100 de milioane de doze, fără a avea un fect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama că vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi dispărut până acum.”, declară Victor Olsavszky, Șeful Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în România.

Cele două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin, screeningul și vaccinarea anti-HPV,au fost prevăzute în legislație și în România, începând cu anul 2013. Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani și, cu o implementare corectă la nivel național, poate ajuta la prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer cervical, eficientizând în acest fel și costurile sistemului de sănătate. Vaccinarea anti-HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, la solicitarea părinților, depusă la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejează împotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum și împotriva celor care provoacă vegetații veneriene.

Societatea Națională de Medicina Familiei derulează un proiect de amploare prin care informează medicii privind metodele de prevenție a cancerului de col uterin. Cu toate acestea, avem nevoiede mai multă implicare din partea autorităților din domeniul sănătății. Este bine că aceste programe sunt incluse în legislație, însă trebuie să le și facem funcționale”, spune Rodica Tanăsescu, Președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

În România, infecția cu HPV este asociată, în general, cu cancerul de col uterin. Totuși, HPV provoacă și alte afecțiuni oncologice și dermato-venerice (vegetații veneriene), ceea ce amplifică dimensiunea acestei probleme de sănătate publică. În țara noastră, 90% dintre vegetațiile veneriene sunt provocate de infecția cu HPV tipurile 6 și 11 și pot fi prevenite prin vaccinul anti-HPV tetravalent.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.