Vaccinul împotriva HPV nu induce probleme grave de sănătate, însă pot apărea reacții adverse precum stări de leșin și infecții de piele

0

 

Vaccinul împotriva HPV (Virusul Papilloma Uman) poate fi asociat cu stări de leșin în ziua administrării sau cu infecții de piele la două săptămâni după aceea, însă nu au fost găsite dovezi pentru asocierea dintre administrarea acestui vaccin și probleme majore de sănătate, arată un studiu realizat de Kaiser Permanente la comanda Administrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite, precum și a Agenției Europene de Medicamente, și finanțat de compania farmaceutică Merck & Co., deținătoarea vaccinului Silgard.

Leșinul și problemele de piele (cum ar fi înroșiri sau umflături în locul injecției) sunt efecte secundare cunoscute ale vaccinului. Medicii recomandă pacienților să stea întinși timp de 15 minute de la administrarea vaccinului.

Studiul a monitorizat 190.000 de femei timp de 60 de zile după administrarea vaccinului. Potrivit cercetătorilor, deși “au existat șanse de șase ori mai mari ca pacientele să leșine în ziua administrării injecției decât în zilele următoare, și de 1,8 ori mai mari ca acestea să raporteze infecții ale țesutului la două săptămâni de la administrare”, medicamentul a fost declarat “sigur”.

Potrivit studiului, atât leșinurile, cât și problemele de piele sunt efecte secundare ale vaccinurilor în general, nefiind direct asociate cu vaccinul anti-HPV. Din cele 190.000 de femei testate, 44.000 au primit doza recomandată de 3 injecții.

Nicola Klein, principalul autor al studiului și co-director la Centrul de Cercetare a Vaccinurilor din cadrul companiei Kaiser Permanente din Oakland, California, a spus: “Concluzia cu care trebuie să rămânem este foarte liniștitoare, însă atât pacienții cât și furnizorii trebuie să fie foarte atenți la respectarea instrucțiunilor date de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor cu privire la primele 15 minute de la administrarea vaccinului.”

Silgard a fost aprobat pentru prima oară în 2006, pentru fetele și femeile cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani, urmând ca, ulterior, el să fie aprobat și pentru băieți și bărbați. GlaxoSmithKline PLC deține, de asemenea, un vaccin anti-HPV, Cervarix, care a fost aprobat în Statele Unite pentru femei în 2009.

Vaccinul protejează împotriva a patru tulpini de HPV, dintre care două sunt direct responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin la femei. Virusul Papilloma Uman este asociat, de asemenea, și cu cancerul vaginal și cancerul la gât, atât la femei cât și la bărbați. Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor estimează că aproximativ 15.000 de femei și 7.000 de bărbați sunt diagnosticați cu un tip de cancer asociat cu virusul HPV în fiecare an în Statele Unite.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.