Variante tehnice ale colecistectomiei laparoscopice

0

Colecistectomia laparoscopică standard (CLS) reprezintă îndepărtarea veziculei biliare prin 4 incizii la nivelul abdomenului care totalizează > 25 mm şi care permit inserarea unui laparoscop şi a unor instrumente chirurgicale. >>>


Prima colecistectomie laparoscopică (1987 Ph. Mourel – Lyon) a deschis o eră în care se realizează visul dintotdeauna al chirurgilor: abord minim, cu vizibilitate maximă(1). Dacă sfârşitul secolului XX a însemnat certificarea ca “gold standard” pentru îndepărtarea veziculei biliare a colecistectomiei laparoscopice, începutul secolului nostru reprezintă găsirea unor noi variante încadrate în colecistectomie minilaparoscopică (CML), în care mărimea totală a inciziei trocarelor este < 25mm(2).

CML include: colecistectomia laparoscopică cu trei trocare – K Slim(3) (2000), cu două trocare – M Poon(4) (2002), cu un trocar – Podolski(5) (2007) sau folosirea laparoscopului şi instrumentarului de 2-3 mm(6).

Într-un studiu prospectiv pe durata unui an am analizat variantele tehnice folosite în cele 609 colecistectomii laparoscopice realizate în Secţia Chirurgie a Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti. Dintre acestea, 483 (79,31%) au reprezentat CLS, iar 126 CML (20,69%), din care: cu trei trocare – 61 (48,41%), cu două trocare  – 39 (30,95%) şi cu un trocar – 26 (20,64%).

De menţionat că pentru bolnavii incluşi în CML s-au folosit următoarele criterii:

a) clinice (fără semne de colecistită acută, fără intervenţii în etajul abdominal superior, fără patologii asociate, indicele de masă corporeală <30);

b) paraclinice (ecografie, examen de laborator);

c) o bună experienţă a echipei operatorii

Durata medie a operaţiilor – 55’ (25’- 120’) este dependentă de curba de învăţare (scăzând odată cu creşterea experienţei chirurgilor în CML), cât şi de calitatea instrumentarului folosit.

Am înregistrat două conversii de la single port la CLS datorită dificultăţilor tehnice întâlnite (hemoragie). Dacă la începutul CLS conversia la chirurgia clasică nu era considerată un eşec, ci un act de maturitate profesională al chirurgului, astăzi evoluţia tehnicilor laparoscopice l-au făcut pe venerabilul Prof. Perissat să exclame la al 108-lea Congres Francez de Chirurgie din octombrie 2010: “Am trăit s-o văd şi pe aceasta! Conversia de la single port la CLS!”.

Durata medie de spitalizare a fost de două zile (1-6 zile) şi nu am înregistrat morbiditate sau mortalitate în lotul studiat.

Din experienţa noastră, cât şi a literaturii parcurse se pun în evidenţă următoarele:

Avantaje ale CML

– diminuarea agresiunii parietale

– reducerea durerii postoperatorii

– rezultatul cosmetic foarte bun

– revenirea rapidă la activitatea cotidiană

– rezultate postoperatorii la distanţă excelente

Dr A. Cotîrleţ, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti

Dr. Laura Gavril, medic rezident, doctorand UMF „Gr. T. Popa” Iaşi

Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica,  luna Decembrie 2010

About Author

Medica Academica

Comments are closed.