Un simplu test de sânge ar putea determina cu precizie momentul în care femeile vor ajunge la menopauză, oferindu-le posibilitatea de a-şi planifica diverse aspecte legate de carieră şi de familie cu mult timp înainte, afirmă oamenii de ştiinţă iranieni care au dezvoltat acest sistem, notează Reuters. Potrivit datelor prezentate la conferinţa Societăţii Europene pentru Reproducere şi Embriologie de la Roma, testul măsoară nivelul unui hormon produs de celulele ovariene.
“Rezultatele acestui test ne-ar putea ajuta să facem o evaluare mai realistă a fertilităţii femeii cu mulţi ani înainte să ajungă la menopauză”, a explicat coordonatorul studiului, Ramezani Tehrani, din partea Universităţii de Ştiinţe Medicale Shahid Beheshti din Teheran.
Experţii care şi-au spus părerea în legătură cu cercetarea au fost de accord că este un demers promiţător, dar au punctat faptul că aceste descoperiri trebuie verificate în cadrul unor studii mai extinse.
“Posibilitatea de-a avea un mod de a prevedea menopauza este foarte interesantă. Oamenii de ştiinţă au căutat de foarte mult timp un astfel de test”, a spus Dagan Wells, din cadrul Departamentului Nuffield Department de Obstetrică şi Ginecologie al Universităţii Oxford.
Vârsta medie pentru menopauză este de 51 de ani, în timp ce la cele mai multe femei ovulaţia se termină între 40 şi 60 de ani.
Totuşi, acest fenomen poate avea loc mai devreme sau mai târziu, ceea ce face ca femeile care doresc să își construiască o carieră înainte de-a avea copii să se afle în faţa unei decizii dificil de luat, neştiind cât de mult pot să aştepte.
Echipa care a desfăşurat studiul a luat probe de sânge de la 266 de femei cu vârste între 20 şi 49 de ani. Apoi, a fost măsurată concentraţia unui hormon numit hormon anti-Mullerian, produs de celulele ovariene. Acesta controlează dezvoltarea foliculilor în ovare, din care se dezvoltă ovulele, iar oamenii de ştiinţă au bănuit că ar putea fi util pentru a evalua funcţionarea ovarelor.
Cercetătorii au mai colectat încă două probe de sânge la interval de trei ani şi au strâns şi informaţii legate de mediul socioeconomic şi de istoria reproductivă a femeilor.
“Am dezvoltat un model statistic pentru estimarea vârstei pe care o vor avea femeile la menopauză, bazându-ne pe o singură măsurătoare a concentraţiei hormonului. Folosind acest model, am estimat vârsta medie de instalare a menopauzei pentru femei în diferite momente din viaţa lor”, a explicat Tehrani.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica