Vasile Cepoi, Ministrul Sanatatii: Pachetul de servicii de sanatate, definit in functie de riscul vital crescut, exclude cheltuielile medicale minore

0

Modelul asigurarilor medicale care va fi luat in considerare in cadrul noii legi a sanatatii trebuie sa stabileasca foarte clar gradul de risc pentru care ne asiguram, a spus Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, prezent la lansarea raportului “Veniturile si cheltuielile sistemului de sanatate” realizat de Expert Forum, Mind Research and Rating si Local American Working Group.

“Pachetul de servicii trebuie definit in functie de riscul vital crescut, cheltuielile medicale minore nu ar trebui sa intre in acest pachet. Medicamente cum ar fi expectorantele, antiinflamatoarele, antispasticele au costat 60 de milioane de euro anul trecut. Sunt medicamente pe care le utilizam sporadic, costul lor nu este foarte mare, insa numarul persoanelor care apeleaza la ele este ridicat”, a explicat Vasile Cepoi.

 

Separarea cheltuielilor suportate de bugetul de stat de cele sustinute prin asigurarile de sanatate

 

Realizarea echilibrului financiar este unul dintre obiectivele noii legi a sanatatii, a mai spus Ministrul. “Trebuie sa clarificam cine plateste pentru persoanele scutite de plata asigurarilor de santate, pentru categoriile sociale care beneficiaza de gratuitate; sa separam apele – bugetul de stat sa acopere servicii catre orice persoana indiferent de calitatea de asigurat – aici sunt cuprinse activitatile legate de preventie si urgentele, iar fondul asigurarilor de sanatate sa finanteze serviciile de care beneficiaza doar asiguratii”, a explicat Ministrul Sanatatii. Resursele suplimentare ar putea veni de la bugetul de stat, dupa clarificarea serviciilor care sunt acoperite prin fondul asigurarilor de sanatate si prin bugetul de stat, dar si din asigurarile voluntare si din accizarea berii  si a produselor alimentare cu grad de risc, cum ar fi cele de tip fast-food, a adaugat Vasile Cepoi. Prevederea cu privire la accizarea berii si a produselor fast-food va face parte din proiectul noii legi a sanatatii.

 

Solutiile raportului

 

Ministrul Sanatatii a mentionat ca raportul prezentat de Asociaţia ExpertForum şi Local American Working Group face o analiză corectă a situaţiei din România. Documentul mentioneaza ca România cheltuieşte cel mai puţin din Europa pentru sănătate, subliniind ca sistemul de sanatate are nevoie de mai multe resurse pentru a oferi calitate, in conditiile in care 6,8 milioane de contribuabili finanteaza cheltuielile cu 19 milioane de asigurati. De asemenea, specialistii propun cateva modalitati de atragere a veniturilor suplimentare: alinierea contributiilor persoanelor fizice autorizate si ale celor cu venituri din activitati independente la cota generala de 10,7%, extinderea contributiilor pensionarilor si atenuarea impactului prin ajutoare de sanatate pentru familiile sarace, cresterea moderata a cotelor de contributie, colectarea de venituri din taxa de viciu, dar si subventii cuantificabile, predictibile si transparente provenite de la bugetul de stat.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.