Veninul de păianjen, eficient în tratamentul post AVC

0

O proteină din veninul unei anumite specii de păianjen ar putea proteja creierul de leziuni după un accident vascular cerebral (AVC), arată cercetările publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.   Oamenii de știință au demonstrat că o singură doză din protenia H1a a dat rezultate bune pe șoarecii de laborator, protejând creierul timp de până la opt ore de la producerea AVC.

”Pentru prima dată, am descoperit o modalitate de a minimaliza leziunile produse asupra creierului după un AVC.  Proteina H1a oferă chiar un anumit nivel de protecție regiunii creierului afectată de lipsa de oxigen, care în general este considerată irecuperabilă din cauza morții rapide a celulelor”, a explicat prof. Glenn King, conducătorul studiului.

Dr Kate Holmes, director adjunct pentru cercetare în cadrul Stroke Association Marea Britanie, a afirmat că orice tratament care poate reduce problemele cauzate de AVC și aduce beneficii pacienților care nu pot ajunge la timp la spital este binevenit.

La fiecare două secunde, în lume, o persoană suferă un accident vascular cerebral. AVC este a doua cea mai frecventă cauză de deces, provocând 6,7 milioane de decese în fiecare an, în medie una la fiecare cinci secunde. Costurile afecțiunilor asociate AVC, dizabilității și morții premature se vor dubla în următorii 15 ani, estimează specialiștii.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.