Zilele medicale la Moinești

0

La sfârşitul lunii iulie, cu prilejul Zilelor Medicale ale Spitalului din Moineşti, instituţia a inaugurat un ambulatoriu de specialitate de 1,5 milioane de euro, finanţat din bani europeni, şi un nou bloc operator, o investiţie de peste 250 000 de euro. “Lucrez în Barcelonaîntr-un spital imens, avem foarte multe facilităţi şi cred că facem o treabă bună, dar trebuie să spun că ceea ce am găsit aici este cu mult peste ce am acasă, în Spania. Poate că e un spital mic, dar are standarde foarte ridicate”, a declarat prof. dr. Jose Manuel Fort Lopez, de la Spitalul Universitar Vall d’Hebron din Barcelona.

După o primă zi dedicată asistenţilor medicali, evenimentul a continuat cu o zi dedicată chirurgiei, în care au avut loc şi unele premiere la nivel judeţean, între care două intervenţii în chirurgia obezităţii, prin laparoscopie, prezentate de prof. dr. Jose Lopez şi prof.dr. Ramon Villalonga de la Spitalul “Vall d’Hebron” din Barcelona. “Au avut loc 14 intervenţii chirurgicale demonstrative, dintre care şase în premieră pentru spitalele băcăuane, pe tehnologie de vârf, între care tehnica sleeve, minim-invazivă. Echipele au fost conduse de personalităţi medicale din UE şi întregite de medicii specialişti din spital”, a declarat dr. Adrian Cotîrleţ, managerul Spitalului din Moineşti.

Alte intervenţii au vizat ablaţia unei fistule de colon şi restabilirea continuităţii digestive, o degastrorezecţie pentru un cancer gastric recidivat local, restabilirea continuităţii digestive la un pacient la care se practicase o operaţie Hartman pentru un cancer de colon cu anus iliac stâng, o rezecţie de polipi prin colonoscopie, o intervenţie pentru o fractură peritrohanteriană dreapta “glide-nail”, o histerectomie totală pe cale vaginală asistată laparoscopic, două intervenţii pentru corectarea strabismului convergent. Manifestarea a fost organizată sub patronajul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Colegiului Judeţean al Medicilor.

(Delia Budurcă)

About Author

Medica Academica

Comments are closed.