Zilnic, opt femei mor din cauza cancerului la san in Romania

0
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer in randul populatiei feminine din Romania si reprezinta principala cauza de deces prin cancer la femei. In fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se imbolnavesc si 3.000 mor din cauza acestei afectiuni, potrivit datelor facute publice in cadrul unui eveniment organizat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Discutiile au avut drept punct central definirea rolului medicilor de familie in asigurarea accesului femeilor la servicii de depistare precoce a cancerului de san, in special in mediul rural.
In fiecare zi, 16 femei sunt diagnosticate cu cancer la san, cele mai multe intr-un stadiu tardiv al bolii. Potrivit datelor mentionate in cadrul evenimentului, doar 13% din totalul cazurilor noi de boala sunt diagnosticate in stadiile incipiente, cand tratamentul adecvat ar putea asigura o supravietuire de aproximativ 95%. In prezent, aproximativ 60.000 de romance sunt bolnave de cancer mamar, iar incidenta afectiunii este dubla in mediul rural.
Medicii de familie nu examineaza pacientele din cauza lipsei pregatirii practice
Informarea populatiei cu privire la aceasta afectiune si la posibilitatea de a o diagnostica timpuriu trebuie sa inceapa de la medicul de familie, au mentionat reprezentantii organizatiilor.
“In general, examenul clinic al sanului nu este efectuat in cadrul examinarilor medicale curente efectuate de medicii de familie in Romania, iar in cadrul examenlor de bilant nu sunt discutati factorii de risc si masurile pentru depistarea precoce a cancerului la san”, a spus Carmen Suraianu, coordonator de proiect in cadrul SECS. Una dintre cauze este faptul ca medicii de familie nu au fost pregatiti pentru realizarea acestor examinari si nu detin abilitatile practice necesare. “Medicii de familie se concentreaza pe dobandirea de informatii la nivel teoretic, insa cand vine vorba de manevre simple care sa salveze vieti, nu sunt atat de bine pregatiti”, a spus dr. Borbala Koo, directorul executiv al SECS.
180 de medici de familie pregatiti la Tg. Mures printr-un prorgam pilot 
Organizatia a derulat in perioada 2007-2010 un program pilot in judetul Mures prin care 180 de medici de familie au fost pregatiti gratuit pentru a realiza examinarile necesare depistarii precoce a cancerului la san si pentru informarea populatiei cu privire la aceasta afectiune. Finantarea a fost asigurata de Fundatia Susan G. Komen for the Cure.
In prezent, SECS isi propune sa extinda acest tip de cursuri la nivel national, pentru fiecare judet al tarii.”Nu stim inca daca aceste cursuri vor fi gratuite. Pentru realizarea lor este nevoie de achizitia unor mulaje pe care medicii sa poata invata manevrele, iar costul acestora este de 1300 de euro bucata”, a spus dr. Borbala Koo. Medicii de familie au nevoie sa participe la acest gen de cursuri, a afirmat dr. Daciana Toma, reprezentantul Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala, estimand ca interesul lor pentru atelierele de pregatire practica va fi ridicat, avand in vedere importanta problematicii cancerului de san pentru activitatea medicului de familie. “Un curs gratuit are, desigur, un impact mult mai mare decat unul contra cost”, a explicat aceasta.
Pacientele operate de cancer la san folosesc proteze second-hand, primite din strainatate
Multe paciente nu merg la investigatii pentru ca se tem de aflarea diagnosticului, a afirmat Stella Hanusz, reprezentanta Asociatiei Romane de Cancer – Grupul Destine Comune, Mures, partener al SECS pentru derularea programului pilot de pregatire a medicilor. “Varsta pacientelor cu cancer de san a scazut foarte mult. Acum 20 de ani se vorbea despre aceasta afectiune doar la femei de peste 50 de ani, acum avem si o domnisoara de 17 ani bolnava de cancer de san si femei tinere intre 20 si 30 de ani care trebuie sa renunte la prima lor sarcina pentru a-si salva viata”, a mentionat Stella Hanusz. In plus, de cele mai multe ori, femeile din Romania operate de cancer la san nu isi pot permite cumpararea unei proteze care costa aproximativ o suta de euro si trebuie schimbata cam o data la cinci ani. “Primim gratuit din stainatate proteze second-hand, prin fundatii. Dar care este prestanta Romaniei cand peste tot – in Ungaria, Bulgaria, Polonia femeilor care fac acest sacrificiu li se deconteaza protezarea, iar in tara noastra nu?”, a spus reprezentanta asociatiei de pacienti. In lipsa unei proteze, apar diverse probleme medicale legate de lipsa greutatii sanului, cum ar fi deformarea coloanei si atrofierea musculaturii, a explicat aceasta.
SECS, in parteneriat cu Fundatia Susan G. Komen for the Cure din Statele Unite  ale Americii a lansat in 2007 Initiativa Globala Susan G. Komen for the Cure pentru constientizarea cancerului de san, avand ca scop crearea si pregatirea unei retele de membri activi in domeniul cancerului de san. Proiectul s-a derulat in judetele Constanta, Cluj, Brasov, Mures si in municipiul Bucuresti.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.